Opmerkingen en reacties op Fietsen langs het Canal du Midi

Het formulier om reacties te versturen staat hier

 

Reacties uit 2018

Dirk en Helene Boland schreven op 26 juli

We hebben het stuk Toulouse -Sète deze keer met z'n vieren op  twee tandems gefietst, de laatste week van  juni 2018. Het was al een poosje lekker droog geweest en het soms wat smalle fiets paadje leverde geen onoverkomelijke problemen op. De piloot moet de boomwortels wel goed in de gaten houden en de stoker schiet soms uit het zadel waardoor je een heel af en toe  beetje aan het  mountainbiken bent. We reden het hele kanaal al eens in 2011 inclusief Narbonne met het boekje uit 2009.
Het blijft een prachtige tocht. Deze keer Narbonne laten liggen en Ravel en het museum bij lac st Férreol bezocht. De animatie over de rivier omleggingen van JP Riquet waren heel verhelderend.
Langs de route zijn er  inmiddels flink wat platanen gesneuveld sinds 2011 en de nieuwe boomaanplant is nog jong. Af en toe was het dan ook knap heet en stoffig. Nergens was er oponthoud onderweg door werkzaamheden. De tunel de Malpas nu eens te voet genomen.
Voortreffelijk gelogeerd in de B&B Aujuseb  in Castelnaudary en Le Neptune in Le Somail.
Onze bonus deze keer: In Sète werden net de historische steekspelen in de haven opgevoerd. 

We raden iedereen aan om, als je nog een beetje energie over hebt,  na Agde
(wij gingen van Toulouse naar Sète)  over de – onverharde- weg langs de Etang de Bagnes (natuurreservaat)  ook even Marseillan en zijn haventje aan te doen. (plenty restaurantjes!)

Groeten en dank voor het boekje.

Warna Oosterbaan schreef op 8 augustus

We hebben in juli met veel plezier gebruikgemaakt van uw gids Canal du Midi, nadat we al eerder een keer een rondje Bourgondië hadden gemaakt. Ik heb een paar opmerkingen:
1. De kaartjes zouden flink aan gebruiksgemak winnen als alle sluisnummers er ook op zouden staan. In de praktijk fiets je op de kaarten, niet op de tekst, en de sluisnummers zijn eigenlijk de belangrijkste oriëntatiepunten.
2. De route van Toulouse naar Béziers is momenteel op sommige punten echt heel slecht. Soms maar een enkel karrespoor van twintig centimeter breed, tussen de bramen en distels. Soms moest je echt afstappen om je een weg te banen.
3. We hebben steeds met veel plezier van de gesuggereerde accomodaties gebruikgemaakt. Simpel, maar in de meeste gevallen prima. Maar het voormalige hotelletje Des Ambans in Agen viel ons erg tegen. Benauwd, klein, vieze douche met kapot douchegordijn, matig ontbijt.
Eenzame topklasse vonden wij de Chambre d'Hôte Les Hortensias in St. Porquier, Domaine de Balous in Damazan, Pêche de Vigne in Sauveterre de Guyenne en Neptune in Le Somail. Allemaal heel aardige mensen, prachtige huizen (vooral Balous) en zeer comfortabel.

Joost Ameye schreef op 7 mei 2018

We hebben enorm genoten van de fietsreis! En dankzij uw gids waren we goed voorbereid en is ons cultureel peil weer wat omhoog gekrikt!

https://jknotathome.com/canal-du-midi-2017-nl/ 

Op deze website hebben we ook een verslagje van onze reis geplaatst (noteer dat de website nog wel wat gebruiksvriendelijker moet worden..!) 

Met Vriendelijke Groeten!

(Het verslag is aanbevelenswaardig en gaat vergezeld van een serie fraaie foto's, L.O.)

Frans van Dongen schreef op 7 mei 2018

Wij hebben deze tocht bijna heen en terug voltooid. Goede gids, maar op één stuk misleidend. Het traject van Castelnaudary tot Carcassonne is niet van wisselende kwaliteit, zoals in de gids geschreven. Het is abominabel slecht en niet eens een voetpad te noemen. Ik zou iedereen aanbevelen dit stuk over te slaan en een stukje de trein te nemen. Niet te fietsen: keien, gaten, wortels en vaak hol en te smal. 

Reacties uit 2017

Bernadette Jasper Focks schreef op 1 november 2017

Afgelopen zomer hebben wij met veel plezier gefietst van Cap Ferret naar Sète.
We wilden graag overnachten in Le Somail en namen contact op met Ruud en Tina Hol.
Zij bleken inmiddels met pensioen te zijn en La maison des Escaliers in Le Somail te hebben verkocht.
In La maison des Patiasses wonen zij nu zelf en is niet meer te boeken als chambre d’ hôte.
Zij vertelden ons ook dat de dichtstbijzijnde camping in Mirepeisset geen camping meer is, maar een vakantiepark met huisjes. De 5 kampeerplekken die er nog zijn, zijn meestal bezet door gasten van de huisjes. Hiermee is het aantal overnachtingsplekken rondom Le Somail flink terug genomen, terwijl het nergens langs het kanaal zo druk is als daar. Daarbij komt dat het fietspad/jaagpad erg slecht is. We hebben 2 uur gedaan over de 23 km tussen Le Somail en Capestang.
‘Even' naar de volgende camping fietsen is er niet bij. Goed dus om in het boekje op te nemen, dat tijdig een overnachtingsplek geboekt moet worden op dit deel van de route. 
Verder alle complimenten voor de routebeschrijving! Het was even wennen, maar ook andersom prima te fietsen.

Ton van der Linden schreef op 10 april 2017

Wij zijn op onze tocht (tussen Carcassonne en Béziers  bij Laredorte een klein stukje afgeweken van de route om via Azille en Azillanet het bijzondere plaatsje Minerve te bezoeken (is genomineerd als één van de “Plus beaux villages en France”) het is een heel oud pittoresk dorpje, met een prachtig uitzicht op een gorge. Op de weg terug naar het canal du midi, via Aigne, hebben we  in Beaufort overnacht bij een Chambres d’hôtes "La Maison Chabbert" (www.la-maison-chabbert.com)  Een gastvrij overnachtingsadres met een goed ontbijt van de Nederlandse eigenaars Dick en Annemarie. Niet duur en als je geluk hebt, zorgt fietsliefhebber Dick ook nog voor een heerlijk maaltijd!

Beaufort ligt op ongeveer 5 km van het kanaal voorbij Olonzac. Zie traject 2 en kaart 11 en 12 in de gids

VD Pol schreef 3 april 2017

Wij fietsten in 2016 langs het Canal du Nivernais. Heerlijk! Zalig rustig en een mooi fietspad langs het kanaal. We genoten met volle teugen! We keken dan ook uit naar het Canal du Midi, waar we enkele stukken uit wilden fietsen. Dat viel ons in eerste instantie erg tegen. Zeker wat betreft de staat van het fietspad, wat eigenlijk geen fietspad is, maar soms enkel een uitgehold spoor van hoogstens 20 cm breed. Putten, plassen, modder, stenen, keien, takken en wortels maken dat je als fietser enkel gefocust moet zijn op hoe je elke hindernis neemt en geen tijd hebt om van de omgeving te genieten. Als het dan eens breder wordt, rijd je over een kiezelpad met losse kiezels, al even onprettig Ook de omleidingen vanwege het kappen van platanen zijn niet altijd even prettig. En als er met kranen aan de dijken wordt gewerkt, vergeet men het pad terug te effenen.

Gelukkig waren er ook enkele betere stukken bij, zoals het fietspad door de duinen naar Sète of bij Villeneuve-lès-Beziers, het stuk bij Le Somail en de Aquaduct du Répudre.

Wij zullen echter niet terugkeren naar dit kanaal, vanwege de slechte staat van het 'fietspad' en de drukte er rondom. De reisgids is wel een handige hulp. Ook voor allerhande praktische informatie.

De camping in Villeneuve-lès-Béziers is al open vanaf half maart. (kaart 6)

De fietsenmaker in Paraza (kaart 11), Mellow Vélos kan geen herstellingen uitvoeren aan fietsen die hij zelf niet verhuurt. Trix Vélos in Lézignan-Corbières (kaart 12) tegenover J.L.Sarda levert prima werk in korte tijd.

Menno Bennema Geerlings schreef op 27 februari

In 2011 heb ik het Canal-du-Midi gedeelte gereden vanaf Marseillan-Plage tot Creon en vandaar verder rechts langs de Gironde via Blaye enz. tot Angers, waar mijn vrouw me weer ophaalde.
Omdat ik het een mooie route vond heb ik in 2012 vanaf Colmar langs de Doubs gereden tot Chalons sur Saone en daar via de voormalige spoorlijn via Cluny de weg naar het zuiden genomen via Macon, Avignon, Arle, La Grande Motte weer de Canal-du-Midi genomen tot la Reole en daar doorgestoken via Hostens , Carcans- Lege Cap-Ferret, links langs de Gironde  Melle- St.Georges les Baillargeaux-Sorigny, en daar ook weer opgepikt door mijn vrouw.
Het Canal blijft me boeien en vandaar dit jaar weer in de planning. Narbonne heb ik gefietst via de Katharen route en ben tot Gruissan geweest ipv Port-la- Nouvelle.
Mijn grootste zorg was of er nog steeds voldoende campings waren die zeg maar mei/juni open zijn, maar volgens internet zijn die er nog genoeg dus ik waag het erop om nog met het boekje van 2010 op pad te gaan. Is goed leesbaar en heeft voldoende info en historie.

met vriendelijke groet,

Reacties uit 2016
Ab van Beek schreef op 16 december
 
Wij hebben een heerlijke tocht gemaakt langs de route en hebben een aanvulling. Voor een overnachting in Homps (traject 2 kaart 12) zou het zeer goed zijn om in het boekje op te nemen Chambre d'Hôtes La Maison des Palmiers, naast het restaurant bij de brug. Tel: 0468325792. Een zeer goede gelegenheid, zeer gastvrij en Engels sprekend. Geopend in april 2016. Aan te bevelen!
Jan Brinkman schreef op 4 oktober
 
We zijn zojuist terug van een fietstocht langs het Canal du Midi. Complimenten met je boek. We hebben er veel plezier van gehad!
We hadden onze auto geparkeerd in Toulouse en zijn eerst in 3 dagen van Toulouse naar Bordeaux gefietst.
Op kaart 42 in Fourques-sur-Garonne kan je Auberge de la Nouvelle Mijotière schrappen. Dit bestaat niet meer.
We zijn van Bordeaux teruggereisd met de trein naar Toulouse, daar gedeeltelijk bagage gewisseld en toen in 4 dagen naar Sète gefietst. Op het traject Toulouse naar Béziers erg veel omleidingen ervaren door zaagwerkzaamheden aan de platanen. Sommige omleidingen waren goed aangegeven en andere slecht of helemaal niet. Hierdoor hebben we zelfs het sluizencomplex van Fonserannes bij Béziers geheel gemist.

Bram Cox schreef op 28 september
 
Bij aankomst in Toulouse, nog voor de start van de fietstocht, bleek een van onze elektrische fietsen defect. Achteraf bleek een contact kapot. Dan blijkt het nadeel van elektrisch fietsen in Frankrijk; we zijn alle fietsenmakers in Toulouse afgeweest. Allemaal erg behulpzaam, maar van die Nederlandse systemen heeft men geen verstand.
We ervoeren dat eerder ook al bij de Tour du Bourgogne toen een binnenband vernieuwd moest worden; uit elkaar halen is geen probleem, in elkaar zetten des te meer. Een plan B is dan wel nodig; gewoon ter plaatse een fiets huren en (vrolijk?) verder fietsen. Er zijn steeds meer fietsverhuurders , ook Nederlanders die op deze wijze hun "Ik vertrek" vorm geven. Het enige Nederlandse merk wat daar courant is, is Giant.
Wat betreft het routeboekje: de fietsenmaker Movimento in Toulouse bestaat niet meer. Tegenover het station bevindt zich La Maison du Vélo; een aanrader.
Wij hadden een zeer sterke westenwind, die zeker ten oosten van Toulouse vaak waait; de Tramontana. Variërend van windkracht 5 tot 7, en dat een week lang. Betrek dat bij je keus van de rijrichting!
Bram van Staveren schreef op 11 juli
 
Met veel plezier hebben we een week langs het Canal du Midi gefietst. We hebben het traject Toulouse – Port la Nouvelle afgelegd.
Door diverse andere fietsers en door exploitanten van chambres d’hôtes werd met begerige blikken naar ons boekje gekeken.
Mijn eerste opmerking is dus : Er is een markt voor een Franstalige en een Engelstalige versie.
 
Andere opmerkingen zijn :
- We hebben onze bagage laten vervoeren door BagaFrance ( http://bagafrance.com/index.html ). Uitstekend verzorgd, wel prijzig.
- De fietsenmaker in Paraza ( nummer 11, Mellow Vélos) zit op een ander adres. Dit is : Route Neuve 11200 Paraza (dus niet Place d’Eglise). De telefoonnummers kloppen wel.
- De fietsenmaker Arc en Cycles in Narbonne (nummer 52) is gestopt. In Narbonne is een andere fietsenmaker: Candela , 22 Boulevard Dr Lacroix.
- Het was lastig bij Ecluse de Gailhousty (kaart 51 a) de weg naar de spoorbrug te vinden. We zijn er wel gekomen maar niet volgens de juiste route. Ook andere fietsers waren op dit punt de weg kwijtgeraakt. Misschien kan iemand de beschrijving verduidelijken.
 
Met vriendelijke groet, 
 
♦ Reactie's uit 2015 ♦

Hugo Levie, Directeur PO Raad, schreef op 9 augustus 2015

Beste Luc Oteman
Enkele tips voor in een volgende editie van uw voortreffelijke gids:
♦ Eten in Toulouse bij Balthazar, een uitstekend klein restaurant, allemaal lokale producten. Prima bereid en niet erg duur. Vlakbij de Pont Neuf en erg sympathieke eigenaar/kok. Zelden zo goed gegeten.
♦ Overnachten bij een fantastische B&B in Villefranche Lauragais. La maison de Charlotte 195, rue de la republique. 067808752 email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook niet duur en werkelijke aardige gastheer en vrouw met drie mooie kamers en heerlijk ontbijt.

Vriendelijke groet,

Barend Strang heeft een film gemaakt van de fietsroute langs beide kanalen die een fraai beeld geeft van de route en de sfeer onderweg. De voice over is van zijn vrouw Liesbeth. De ingekorte versie van deze film staat hieronder.

Barend is oud-dagbladjournalist en al een leven lang fanatiek fietser. Na zijn vroegtijdige pensionering (fusie Dagblad van het Noorden) heeft hij zich helemaal toegelegd op filmen (semi-professioneel).  Voor deze film heeft hij zijn twee grote camera's thuis gelaten en een kleine Sony HD-camera aangeschaft. Heerlijk voor op de fiets. En onopvallend werken. Alles uit de hand. Zijn echtgenote Liesbeth (oud-lerares Frans, lekker makkelijk in Frankrijk) fietst overigens even fanatiek mee.

♦ Reactie's uit 2014

Bor & Loly uit Heerenveen schreven op 5 oktober 2014

Beste Luc,
Genoten!
Prima boekje om mee te reizen.
Gevlogen, met fiets, Eindhoven-Carcasonne.
R.a. ri. Bordeaux. Trein naar Séte en terugbiken naar Carcasonne.

Hierbij enige notities betreffende overnachtingen:
♦ Castelnaudary: Relais l'Etrier du Langerais niet meer als zodanig in bedrijf.
Heel fijn alternatief in dorp: Villa des Roses (65€ incl. ontbijt)
chambres d'hotes/B&B, Avenue des Pyrenees 11400, 0468605277, Eddy & Shirly Lyster

♦ Marseillette: La Terrasse: Geen chambres meer.
♦ Brax: La Croix: Geen chambres meer.

Met vriendelijke groet

Karin Brosens schreef op 16 augustus 2014

Eerst en vooral onze complimenten voor jullie gids "Fietsen langs Canal Du Midi". De gids is gewoonweg "perfect" qua uitleg, wegbeschrijving, info ivm overnachtingen. Het was de voorbije 14 dagen onze "bijbel".
We kunnen inderdaad ook bevestigen dat de route langs Canal Du Midi niet altijd even goed berijdbaar is, zeker na een paar stevige regenbuien. Echt jammer want het is supermooi.

Wat overnachtingen betreft, zou je de volgende locatie uit het boekje moeten weghalen, mits ze geen B&B meer doen.
Karine et Laurent ABBA, Le Bosquet des Fleurs

Anderzijds hebben we wel een schitterend alternatief gevonden, welke je kan toevoegen aan de lijst.(15km voor La Réole)
Les Chambres de la Houeyte, La Houeyte, 47180 Couthures sur Garonne. www.chambres-lahoueyte.com

Voor Montouban is volgend adres ook een aanrader:
Chambres d'hötes les Années 30, 52 Rue Garrel, 82000 Montauban

De weg naar Montouban is sinds dit voorjaar ook volledig verhard.

Zo, ik hoop dat deze info voor jullie nuttig is voor de aanvullingen van jullie website.

Met sportieve fietsgroeten
Dick van der Pol schreef op 17 juni 2014

Mevrouw, mijnheer,
Wij (mijn vrouw en ik) hebben genoten van onze fietstocht Bordeaux – Sete. Langs Canal de Garonne is mooi maar wat voorspelbaar. Langs Canal du Midi is levendiger maar heeft een beroerd wegdek. Ik heb er een paar eikenhouten polsen aan overgehouden. Ook een buis van mijn frame gebroken. En dat van een stalen Koga. De wegbeheerder dient onmiddellijk volgens goed Frans gebruik te worden onthoofd wegens wanbeheer.

Onder weg hebben wij in diverse hotel(letjes) en B&B ‘s geslapen en dat ging (begin juni) soepel en voor redelijke prijzen (+/- € 70,- ) over de behandeling zijn wij tevreden. Ik vraag nog even aandacht voor www.chateaudepuicheric.fr te Aude. Waar wij zo in de watten werden gelegd dat ik er bijna verlegen mee was. De Fransen zijn in hoge mate verslaafd aan hun auto bij voorkeur een diesel die ze zelden afzetten. Daardoor is het vooral in grote steden minder fris. Wel zijn ze weer zeer behulpzaam en hoffelijk voor fietsers. (goede ervaringen). Kortom allemaal een bevestiging van wat in uw boek lazen. Met name ook het woord vooraf en de traject beschrijving zijn geslaagd. De voorgeschiedenis is voor mij smullen. Samengevat een geweldig boekwerk(je).

Groeten
Louis Michiels schreef op 4 juni 2014

We fietsten van 19 tot 30 mei van Cap Ferret naar Sète en zo verder tot Nîmes.
Op zaterdag 24 mei hadden we langs het Canal de Garonne ter hoogte van Castelsarrasin fietspech: klein veertje sloeg over in achteras. Op een paar 100 meter van het kanaal is een magazijn/atelier van "Cycles Feutrier". We zijn daar onmiddellijk en zeer professioneel geholpen. Genoemde fietsenmaker staat in het boekje alleen vermeld onder nr. 35 met vestiging in Lafox. Er is dus ook een winkel en atelier in Castelsarrasin en in Marmande.
Zie www.joelfeutrier.fr
Ten zeerste aanbevolen bij eventuele pech in deze omgevingen.
Frederik Sanders schreef op 31 mei 2014

Ik fietste samen met mijn gezin, Vrouw en drie kinderen (4,3,1 jaar), tijdens het paasverlof van 2014 van Bordeaux, via het canal du garonne en midi, tot saintes marie de la mer. Mijn ouders reden samen met ons, in de auto, tot Bordeaux. Daarna hebben zij een roadtrip gemaakt tot aan ons eindpunt. wat voor ons het transport heen en terug heel makkelijk was. Ik had een fietskar (Chariot) met twee wielen en twee kinderen, mijn vrouw had een kind achterop en een Bob Yak voor bagage.
Het eerste stuk was heel goed en vlot berijdbaar dankzij de verharde (geasfalteerde) fietspaden naast het canal.Vanaf net voor Castelnaudary wijzigt het fietspad in een niet geasfalteerde ondergrond maar wel verhard.Waar het fietspad breed blijft was het goed te doen, waar het overgaat naar een singletrack was het al iets lastiger, omdat bij mij de twee wielen van de fietskar dan in het hoge gras reden, maar nog wel doenbaar. Het enige punt waar we een variante genomen hebben was aan het 'Ouvrages du libron', daar we anders alles moesten afhaken en de karren over de hekkens moesten dragen. We hadden tijdens de periode dat wij de tocht deden (05/04/14-16/04/14) ideaal fietsweer, en bijna geen toerisme waardoor het aangenaam fietsen was.
 
Dus collega fietsers met kinderen, een mooie fietstocht die zeker toegankelijk is met kinderen.

mvg
Jana&Fré, Juliette, Rosalie, Feline
Marguerite de Jonge schreef op 4 mei 2014

Van 18 april - 26 april ben ik zonder reisgezelschap met het boekje als reisbijbel van Sète naar Bordeaux gaan fietsen. Veel respect voor de zorgvuldigheid waarmee de route en de geschiedenis ervan zijn beschreven. Ook allerlei handige tips en suggesties zowel voor de voorbereiding als tijdens de fietsreis. Ik vond het een mooie belevenis, maar had het weer helaas niet mee. Het eerste traject (tot 17 km na Castelnaudary)was moeilijk begaanbaar door modder op de paden, water in de kuilen waardoor je niet kan zien hoe diep het is. Veel wegglijden, gevallen door uitwijken voor een boomstronk op het pad en ook een vastgelopen fiets door de aangekoekte modder op mijn banden. Vanaf het moment dat het pad verhard was, werd de tocht, ondanks de regen, een fluitje van een cent. Maar alles rook heerlijk en was prachtig groen!

Ik liet mijn fiets brengen door Soetens transport voor €121 euro naar Sète en halen in Bordeaux (voor hetzelfde bedrag). Fiets is keurig afgeleverd en teruggebracht.

Tot slot: de meeste mensen fietsen het kanaal van Bordeaux naar Sete. Andersom is daardoor rustiger. Je hebt natuurlijk wel iets meer kans op wind tegen.

Ik wens iedereen heel veel plezier die deze tocht nog mag fietsen!

  ♦ Reactie's uit 2013 ♦

Hans en Jenneke Griffioen schreven op 15 oktober 2013

Wij hebben van 1-6 sept van Carcassonne naar Sète gefietst.
Algemeen: Uw beschrijving van onverharde paden en boomwortels is niet overdreven. De sporen waren soms zo diep dat je met de trappers de grond raakte. Daarnaast waren er inderdaad zoals u beschrijft veel zieke bomen. Dit resulteerde in twee omleidingen over zowaar nog slechtere paden. Dit fenomeen van omleidingen zal de komende jaren nog wel blijven.

Op onze overnachtingsadressen hebben wij steeds de staat van de paden aangekaart. Een ieder beaamt dat de kwaliteit héél slecht is maar het schijnt de het ressorteert onder een ministerie van waterwegen die geen belang heeft bij toerisme.
Tja, het is en blijft Frankrijk waar wij als Jan de Hollander soms weleens aan moeten wennen. Verschillende keren wilden wij rond 16.00 uur alvast een bedje zoeken maar verschillende adressen hadden een briefje op de deur waarop stond dat de receptie om 18.00 uur open gaat. Erg commercieel gedacht.

U moet echter uit bovenstaande niet opmaken dat wij niet genoten hebben. Het is altijd een avontuur waarvan je niet van te voren weet wat er komt. Wij (65 en 64 jaar maar gezond) dachten slim te zijn en vanuit AGDE met de trein terug te gaan. Wel, we zaten met nog zes fietsers in de trein, een internationaal gezelschap. Dat maak je mee, als je erop uit gaat.
Dus ......... dank voor uw inspanning die ons ontspanning heeft gegeven.
Ron van Schaaijk schreef op 10 september 2013

Wij zijn net terug van een fietstocht langs Canal du Midi en het Canal de Garonne. We hebben het traject vanaf Bordeaux naar Sête gefietst.

Mede door het mooie weer maar ook door het fijne boek “Fietsten langs…..” was het een mooie tocht. We hebben de eerste dag in La Réole overnacht in een Chambre d’hôte. Deze staat niet in het boekje maar is zeer aan te bevelen. Prachtig mooi verbouwd oud huis, zeer ruime kamers, leuke eigenaar en mooi besloten tuin.

Graag beveel ik deze aan op te nemen in het volgende boekje.
La Réole, La Parenthèse, Anne Roche, 22 rue Lagrave, tel 0607256729, III.
www.laparenthese-lareole.fr

Met vriendelijke groet,
G. van der Leij schreef op 24 juni 2013

Wij zijn 28 mei 2013 in Bordeaux op onze Vittorio tandem gestart samen met het boekje "Fietsen langs het Canal du Midi" en een micro-sd kaartje in de GPS (Garmin Oregon 400t). De firma Soetens had de tandem keurig afgeleverd in Bordeaux bij de IBIS Budget Le Lac.
De "Piste Cyclable Lapébie" is prima te fietsen en werkelijk schitterend. De doorsteek naar het Canal de Garonne is even werken maar ook goed te doen. Het Canal de Garonne is goed te fietsen en erg mooi. Werkelijk schitterend is het Canal du Midi wat veel ouder is, maar door het landschap meandert. De auteur van het boekje stelt in zijn inleiding dat de fietsroute geschikt is voor iedereen, jong of oud, getraind of ongetraind. Hij waarschuwt voor de kwaliteit van de jaagpaden langs het Canal du Midi! Terecht want op een tandem is dat bijkans onmogelijk. Nu had het veel geregend dus waren hele stukken erg modderig en na een beetje zon weer keihard met sporen erin. Kortom prima te doen met een ATB, maar met kleine kinderen of ouderen is het oppassen. Temeer daar door de schimmelaantasting hele stukken met platanen langs de oever zijn gerooid. De graafmachines laten een volstrekt onfietsbaar spoor achter. Ik heb er foto's van gemaakt dus belangstellenden kunnen die opvragen. Onze schitterend fietstocht is geëindigd in Sète bij Hotel La Conga waar we de tandem hebben achtergelaten. Op pagina 133 van het boekje staat het adres van de firma Soetens die het transport kan regelen van en naar Zuid Frankrijk. Ook zeer aan te bevelen evenals de vele adressen in het boekje.
Harry Lammertink schreef op 9 januari 2013

Wij hebben afgelopen jaar “jouw” route Canal du Midi en Canal de Garonne gefietst. Hierbij de link naar het verslag en mogelijk is deze interessant voor potentiële fietsers van deze route: www.fietsvakantielinks.nl/harryopdefiets/  

Groeten

Reactie's uit 2012

Rob Wildschut schreef op 25 oktober 2012

Vanaf Sête kun je 50 km naar Montpellier luchthaven fietsen over deels nieuw aangelegde Voies Vertes langs de stranden. Ik heb voordat ik vrijdag naar de luchthaven ga, geslapen in Carnon-Plage in hotel 'Plage du Gedeon (www.plagedugedeon.com). Het is een klein familiehotel waar ik voor 1 persoon 53 euro betaal per nacht maar daar voor zit ik wel aan het strand. Lekker ontbijtje voor 6 euro. Op 500 meter afstand is het centrumpje en de bus naar Montpellier. De baas laadt vrijdag mijn fiets in zijn eigen auto en brengt mij tegen kleine vergoediing naar de luchthaven. Maar er naar toe fietsen met karton onder je arm is maar 5 km. Een aanrader dit hotelletje (alleen zijn de kamers wat gehorig, maar ja dat is persoonlijk of je daar last van hebt)
Ik zou de aansluiting van Sete naar Montpellier in je nieuwe druk opnemen omdat Transavia vanaf Montpellier naar Rotterdan vliegt.

Ik heb in Marsillette (kaart nummer 13) overnacht en wel in Le domaine du Relais Occitan. Dit is echt een aanrader en zou ik met stip vermelden (maar ja, dat is mijn voorkeur). Je kijgt een Gîte met alle eigen san. voozieningen (er zijn er wel acht of zo, met gerbuik van keuken en woonkamer die je eventueel deelt met een andere gîte. In de schuren van het voormalige wijnchateau zijn in de 160 jaar oude fusten (die zo groot zijn als een pipo wagen) kamertjes gemaakt. Als je wilt mag je daar ook slapen. In de schuur is verder een soort museum met het oude wijninstrumentarium ingericht. Geen 1,5 km maar 800 meter van kanaal Gratis wifi, voor 1 pesoon eur 40,- met ontbijt. Winkels en restaurants in Marseillette maar uitgebreider in Capendu op 1,5 km. Je kunt er lekker buiten zitten. De eigenaren hebben alles 7 jaar geleden gekocht en helemaal verbouwd met aandacht voor het oude.
Dick den Boer schreef op 17 oktober 2012

Hallo Luc,
Net terug gekomen van de fietstocht langs de kanalen.
Je schrijft dat je de route feitelijk het hele jaar door kunt fietsen. Ik wil hier toch een kanttekening bij plaatsen. Qua weer is het geen probleem (pag 126). Wel vallen vanaf 20 oktober de bladen van de platanen, de jaagpaden liggen dan bedekt onder een dikke laag bladeren. Gezien de staat van de jaagpaden (vooral vanaf Agde) lijkt mij deze periode toch duidelijk minder geschikt. Overigens wordt de Piste Cyclabe Roger Lapébie, in die periode regelmatig geveegd.

Op pag 53 schrijf je onder 2 “deze jaagpaden kunnen inmiddels verbeterd zijn”. Het jaagpad op kaart 17, 500 meter na de spoorbrug tot aan ecluse Lalande is geëgaliseerd en verhard met gravel, grind en op sommige plaatsen cement. Idem van ecluse de Bram naar Castelnaudary en van Castelnaudary naar Le Selaga. Het overgrote deel van Carcasonne tot aan de start van het fietspad >> Toulouse is in min of meerdere mate nu verhard. Grind moet op sommige plaatsen nog wel verder worden ingereden.

kaart 52 Narbonne en pag. 141 Centre International de Séjour is op zondag gesloten!! Wij vonden een alternatief in Hotel de Paris bij de locals ook bekend onder de naam Dorade. Het is beter dan je aan de buitenkant doet vermoeden en schoon! Je kunt kiezen uit verschillende kamers cat 1 en 2. Wij kozen een gerenoveerde ruime kamer voor € 37,—ontbijt van te voren bestellen. Buy what you eat (simpel) adres: 2 Rue du lion d Or (iets schuin tegenover de Informatie) 04 68320868 fietsen kunnen binnen achter slot en grendel worden gestald.

En verder: wij kozen voor een vliegreis met Transavia van Rotterdam <> Montpellier. Vervolgens alternatieve route >> Sète, welke voor een groot gedeelte over fietspaden langs verschillende Etangs (o.a de Etang d’Ingni) loopt, een mooie aanlooproute. Terug: Transavia Bergerac <> Rotterdam. Vanaf Bordeaux een route gefietst door de Dordogne (voornamelijk groene wegen) kaart: Michelin 75 1/200.000. Via o.a Saint Emilion met een lus naar Bergerac. Pak je fiets niet in een doos of noppenfolie, het vliegveld Bergerac is net als veel regionale vliegvelden in Frankrijk en Spanje (eigen ervaring) niet goed ingesteld op fietsen. Om door de scan te kunnen moest het voorwiel eruit, zadel helemaal in. Werd verder door het luchthavenpersoneel wel voorzichtig mee omgegaan. Vliegreizen duren iets meer dan een uur en de afhandeling op alle vliegvelden is uiterst snel. V.b. binnen 3 kwartier na landing in Montpellier zaten we op de fiets.

vr. gr.
Rita Verbelen schreef op 21 augustus 2012

Heb deze vakantie jouw boekje “Fietsen langs het Canal du Midi” met veel plezier gebruikt. Ik heb het erg handig gevonden, en samen met een plaatselijke kaart met een overzicht van het kanaal was ik goed uitgerust voor deze tocht. Wat slaapplaatsen betreft wilde ik je wijzen op een zeer aantrekkelijk adres (chambre d’hôte) tussen Toulouse en Castelnaudary, namelijk in Gardouch. De verbouwde boerderij ligt naast het kanaal, heeft een zwembad en is met zijn 60 Euro niet uitzonderlijk duur ( voor zijn zeer goede kwaliteit). Het betreft hier LA MASQUIERE (Gardouch) www.likhom.com/site_adherent/La-Masquiere/gardouch/france
Op het terrein is een zwembad en staan ook twee “woonwagens”. Die zijn compleet (en zeer smaakvol) ingericht met douche en toilet. Ik heb zelf voor zo’n woonwagen gekozen, boven een kamer. Ik zou het zeker in een volgende druk van je boekje opnemen.

Nou, dat was het. Nogmaals bedankt voor het zeer informatieve boekje.
Ik ben het trouwens met je eens: Toulouse is het zeker waard om daar wat langer rond te kijken. Wat een mooie en interessante stad.
Vriendelijke groet.
Agnes en Dick Baatenburg de Jong schreven op 29 juli 2012

We zijn medio mei 2012 met de auto (incl. fietsen) naar Sauveterre de Guyenne afgereisd. De auto gratis kunnen parkeren bij Peche de Vigne. Prima onderkomen bij Eddy en Roos Naert. We hebben het Canal du Midi beperkt kunnen fietsen omdat het veel te modderig was. In Feugarolles overnacht (incl diner) in Chambre d'hotes du Domaine de Baïse (staat niet in de gids maar zou daar wel in mogen staan)
Chambres d'hôtes du Domaine de Baïse, 47230 FEUGAROLLES
Tél. : 00 33 (5) 53 47 56 40, Port. : 00 33 (6) 20 41 36 30
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Site internet : www.domaine-de-baiise.com . Perfect daar. Aan te bevelen.
Langs het kanaal over de Pont de Thouars en dan linksaf.
 
In Agde is de fietsenmaker verhuisd naar het industrieterrein. Het is even zoeken. Verder is het heel leuk om langs deze kanalen te fietsen. Langs het Canal du Garonne is weinig horeca te vinden, dan moet je echt van het fietspad af. Van Bordeaux naar Sauveterre is goed te doen (Piste Cyclabe Roger Lapebie). Van eerdere berichten dat het station in Bordeaux fietsonvriendelijk is hebben wij niets gemerkt. Het is net als andere stations, je moet de fiets
de trap op of af tillen. Bij de bureaux du tourisme wordt je goed geholpen. Als je onderdak zoekt gaan ze voor je bellen tot het gelukt is. We vonden het erg leuk deze route te fietsen het is aan te bevelen.
Met vriendelijke groet .
 
Nel van Bemmel schreef op 27 juni 2012

1. Op het Centraal Station van Toulouse kun je je fiets bewaakt stallen via loketje van Effia.
2. De waarschuwing voor het hobbelpad bij Colombier (pag. 63) vonden wij overdreven; dit pad was veel beter dan diverse andere stukken.
3. De camping bij de jeugdherberg van Sète is volgens het Office de Tourisme alleen in juli en augustus open. (Wij hebben dat niet bij de jeugdherberg gecheckt; hij ligt erg hoog boven de stad.)
4. Camping Les Floralys bij Narbonne is open van 1-3 tot 30-11. De openingsdata die het boekje geeft, betreffen het zwembad van de camping. Deze correctie is erg belangrijk, omdat deze camping de enige is die dicht bij de stad ligt (via een pad van 2,5 km lang het kanaal). Sowiewo is het een superaantrekkelijke camping voor fietsers.
5. Wij hebben overigens erg prettig op het boekje gefietst.
Hans en Marja Bosch schreven op 21 april 2012

In juni 2011 hebben wij een fietstocht gemaakt door Frankrijk. Daarbij hebben wij de hele route langs het Canal de Garonne en Canal du Midi gefietst, van Bordeaux naar Sète. Schitterende route. Langs het Canal de Garonne mooie geasfalteerde paden, langs het Canal du Midi is dat soms wat minder maar het is wel authentieker. Bij de Ouvrages du Libron zijn we een stukje rechtsaf gegaan en daarna links op de D-weg. Je komt dan na ruim 1 km weer op de route. Scheelt een moeilijke passage. Een volledig verslag van onze tocht kun je lezen op: www.hansenmarjaopdefiets.nl
Voor dit jaar staat de Hanzefietsroute op het programma.
♦ Reactie's uit 2011 ♦

Luc De Cock schreef op 22 oktober 2011

Opmerking Pag 46: Spoorbrug over de Aude
Wordt volgens de SNCF nog dagelijks door twee goederentreinen gebruikt.
Pag 57-58: traject tussen Agde en Etang de Thau langs het kanaal is niet slechter dan de andere trajecten. Er is een stukje waar je tussen de gewassen door moet (smal pad)
Pag 55-56: Piste Cyclable Verte
De fiestpiste wordt meer en meer afgewerkt. Er is nog een stuk van enkele kilometers dat niet af is. Omleiding is niet echt goed aangegeven.

Het Hotel Paul Riquet in Beziers was een afknapper. Niet echt aan te raden. De fietsen moeten op de eerste verdieping geparkeerd worden. Ontbijt was om te lachen en duur.

Hugo de Craen en Gerd Borms schreven op 14 september 2011

Een tip voor Agen (kaart 37) wanneer men de camping niet kan vinden of bereiken: het Stom Hôtel gelegen op 105 Boulevard Carnot 47000 Agen is een aanrader. De prijs per kamer is niet duur en het restaurant Escapade als annex aan het hotel serveert heerlijk streekwijnen en excellente salades complêts! In Narbonne is het Hôtel du Paris (budgethotel) een aanrader gelegen aan 2 Rue du Lion d'Or 11100 Narbonne (tel) 0468320868. En tenslotte een tip voor het traject La Réole-Agen (kaart 42): op km 20.5 of Halte Nautique de Pont des Sables. De Auberge de la Mijotière, Fourques sur Garonne, wordt warm aanbevolen! Verlaat het pad langs de canal de la Garonne naar de D933. Fiets niet in richting Marmande maar in richting autoroute A62. Fiets een hondertal meter in de richting van de autoroute, sla de 1ste straat rechts in, dan de 1ste links en na 25 m rechts bevindt zich de auberge! Excellent en gastvrij. Een beter alternatief voor de camping annex herberg op km 9.5 of kaart 44.

De gids "fietsen langs het Canal du Midi" kunnen we absoluut aanraden. To the point !
 
( ... Hiernaast nog een groot aantal opmerkingen en voorstellen die worden opgenomen in de correcties/aanvullingen en eventueel in een volgende druk ...)

Familie van Baaren schreef op 18 augustus 2011

Wij hebben in juli met ons vieren in 8 dagen gefietst van La Réole tot Séte en terug naar Agde en toen met de trein weer naar La Réole. We zijn een gezin met twee zonen van 11 en 15 jaar. Het was een geweldige ervaring. De auto konden we op de camping in La Réole laten voor 4 euro per dag. De treinreis terug was goed te doen met 4 personen en volbepakte fietsen. Wel wat gesjouw met overstappen. In totaal waren we voor minder dan 150 euro klaar, dus dat viel ook mee.
Je hebt het boekje niet echt nodig voor de route, maar de aanvullende informatie is erg handig. Wij waren erg tevreden over o.a. camping Moulin St. Laurent en Les Berges du Canal in Villeneuve de Beziers. Gastvrijheid en een zwembad. Camping Le Rupé boven Toulouse kon ons minder bekoren. Misschien een idee voor de volgende uitgave om bij de campinglijst met een pictogrammetje aan te geven of er een zwembad is. Voor gezinnen met kinderen toch belangrijke informatie. Fietsen in de schaduw van de platanen is heerlijk. Bedankt voor de tip van restaurant de la Grille in Capestang. Wij doen vaak een "midietje", en deze komt in onze top 5. De fietsenmaker in Beziers bleek overigens een motorzaak waar ze geen spaken hadden voor onze fiets.

Thérèse de Maere schreef op 10 augustus 2011

Ik heb de tocht gedaan van Vias tot Bordeaux in 6 dagen, als je echt voor het toerisme gaat dan mag je 2 dagen extra rekenen. Het is bijna onmogelijk om met deze gids verkeerd te rijden en op sommige plaatsen was het idd echt crossen maar aangezien ik met een omgebouwde mountainbike fiets was dit voor mij geen probleem.

Ik had een overnachting geboekt in Hotel Le Béarn in Valence d'Agen en toen ik daar aankwam bleek dit gesloten wegens "congé annuel", via de dames van het Office du Tourisme heb ik nog een bed gekregen bij Auberge de Lamagistère, ook vermeld in de gids.
Goedkoop adres in Carcassonne: www.abbaye-carcassonne.com en eentje in Toulouse: www.gite-compostelle-toulouse.com.

Ik heb een leuke rit gehad en daar doen we het tocht voor

Bert Thewessen schreef op 13 juli 2011

Net terug van twee weken fietsen in Z-Franrijk, waarvan 6 dagen langs het Canal du Midi en een klein stukje Canal de Garonne.

Allereerst kan ik mij volledig aansluiten bij eerdere opmerkingen over het boekje: prima, goed verzorgt, met de achtergrondinfo krijgt je gaandeweg steeds meer respect voor Pierre-Paul Riquet.
Toch is een kritische opmerking op z'n plaats. Het boekje en ook de website suggereren dat het allemaal goed is te fietsen, "geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet". Daar ben ik het niet mee eens. Over grote delen, en dan praat ik over tientallen kilometers, heb ik meer van het pad (fietspad kan ik het niet noemen) gezien dan van de omgeving. Ik moest goed opletten waar ik fietste (randonneur met bepakking, incl. kampeeruitrusting). Dan gaat voor mij een stuk charme van het fietsen verloren. Hoewel ik al aardig wat kanalen in Frankrijk heb gefietst (Canal de Nantes à Brest, Canal du Bourgogne, Canal du Centre, Canal Nivernais) was dit pad slechter dan verwacht (zie ook eerdere reacties, "MTB-padje").

Op campings vaak aanspraak van Fransen en steevast de vraag of het niet teveel hobbel de bobbel was. In het boekje staat soms "pad bovenlangs is beter". Wij fietsten in een kurkdroge periode en alle eerdere sporen door de al gememoreerde modder waren keihard, ook geen pretje om overheen te fietsen.

Als je het een uitdaging vindt het hele traject te fietsen en er niet tegenop ziet lange stukken over niet al te beste tot slechte paden te fietsen is deze route zeker de moeite waard. Hou over sommige trajecten wel rekening met geringere dagafstanden (een dag 7 uur over 56 km, inclusief pauzes).
Niet alles is even slecht. Het stuk vanaf écluse Béteille (kaart 18) richting Bordeaux is goed tot écluse Méditerranée, daarna volgt weer een slecht stuk tot écluse de L'Océan. Zou mooi zijn deze verschillen beter aan te geven, dan allen "onverhard" *.

(* Noot auteur: Dat gaan we in een volgende herdruk zeker ook doen.)

Linda Zaman schreef op 11 mei 2011

Goed adres om te overnachten: Les trois sources te Argeliers, smaakvolle Chambres d'hotes, mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook erg goed en stijlvol: La Bellifontaine te Capestang mail: bellifontaine.com
In Villepinte, Aux Deux Acacias, goed eten maar erg koude kamer, en kapotte douche, hotel gedeelte ligt precies in een kerker, donker en koud.
Kris Dehamers schreef op 2 januari 2011

Wij fietsten in juni aan de hand van jullie gids lang het Canal du Midi en het Canal de Garonne. We waren blij te ontdekken dat er een degelijke Nederlandstalige fietsgids bestond.
In de bijlage een verslag van de fietsvakantie, deze is opgenomen in de reisverslagendatabank van wegwijzer. Een Vlaamse non-profit organisatie en reiscentrum die reisverslagen op hun website publiceert. Er is op deze website recent ook een ander reisverslag verschenen die naar jullie gids verwijst.
(www.wegwijzer.be)

We vonden de gids zeer accuraat, een paar kleine zaken waren recent gewijzigd (zie logies in reisverslag).  ( ... Deze opmerking wordt opgenomen in de correcties/aanvullingen en in een volgende druk ...)
Bedankt voor het knappe werk en succes met de Stichting.

Vriendelijke groeten

♦ Reactie's uit 2010 ♦

Henk Hollemans schreef op 26 oktober 2010

Ervaringen Bordeaux - Toulouse via St Emillion 10-15 augustus 2010
Door grote drukte aan de Atlantische kust ten noorden van Bordeaux en het daar op grote afstanden niet beschikbaar zijn van hotelaccommodatie, wijzigden we onze koers van de pelgrimsroiute naar het binnenland en namen in Lesparre de trein naar Bordeaux om daar de route naar Toulouse te nemen (Lapébie spoorlijn en Canal de Garonne). Helaas lag het boekje thuis, omdat we de pelgrimsroute gepland hadden. De trein komt aan op station Ravezies in het noorden van Bordeaux. Direct staan op groene bordjes het centrum en Sauveterre de Guyenne aangegeven. De fietspaden in de stad zijn prima aangegeven en afgeschermd van het verkeer door betonstroken. Via de oevers van de Garonne kom je bij Pont St Jean om de rivier over te steken en naar Lapébie te rijden. Alles is perfect bewegwijzerd. We verlieten de route bij Guilac voor een uitstapje naar St Emillion. Na 2 dagen keerden we terug naar de route voor het vervolg. Door het ontbrekenvan jullie gids was het vinden van accommodatie af en toe lastig; ook omdat plaatselijke vvv’s per regio georganiseerd zijn en niet over de grens kunnen/mogen informeren of materiaal beschikbaar hebben. ../..

Leuke tip:
In Meilhan sur Garonne: Chambre d’hôtes du Font d’Uzas (1 Avenue de la Font d'Uzas), 0553896297 of 0604011826. Vanaf het kanaal naar het centrum klimmen voorbij de kerk op de eerste hoek rechts. Zeer smaakvol, goed restaurant. Woonkamer, slaapkamer en badkamer met ontbijt 50 euro. Supermarkt aan de overkant.

Algemene indruk:
Bewegwijzering uitstekend. Fietspaden idem. Voorzieningen om te picknicken of te zitten, ook niet bij de sluisjes, veel te beperkt. Landschap vaak aan de saaie kant De steden maken dat weer goed( Moissac, Toulouse)
Vinden van slaapplaatsen in het begin even moeilijk.

NB Het Station van Bordeaux is voor fietsers een regelrechte ramp!
Geen lift, geen roltrap, geen fietsgoot. Info en service op dat punt ondermaats!
Terwijl er in de stad zeer vooruitstrevend en zichtbaar fietsbeleid is.

Loe Koekelkoren schreef op 23 september 2010

Op de eerste plaats mijn complimenten voor het boekje Fietsen langs het Canal du Midi. Prima beschrijvingen en kaartjes. Pad langs canal de midi slechter dan we hadden verwacht, maar wel erg mooie omgeving.

Ik heb de volgende aanvullingen:
- Er rijdt, i.t.t. wat NS Internationaal beweert, een fietstrein van Marseille St-Charles via Sète naar Bordeaux St-Jean. De reisduur is vanuit Sète 4,25 uur en er is een aparte fietswagon met prima haken waar de fiets aan wordt gehangen vergelijkbaar met Duitse treinen. De verbinding is direkt!
Kosten: ca € 68 p.p. inclusief fiets.
Vertrek uit Sète: 9.11 uur, aankomst 13.36 uur. TEOZ treinnr. 4754

- Cathedrale St Etienne in Bordeaux moet waarschijnlijk St Andre zijn. Verder veel leuke en niet te dure eettentjes bij de kerk St Pierre in Bordeaux, ook goed en niet te duur restaurant bij de camping. Moissac mag wel wat meer aandacht in het boekje: fantastisch om al die pelgrims te ontmoeten). Het overnachtingsadres (Domaine de Balous) in Damazan was onvergetelijk: een oud kasteelachtig huis dat sinds 1920 niet meer lijkt te zijn aangepast. Fantastisch aardige eigenaresse (Francoise) die ook voor warm eten kan zorgen.

- Fietsenmaker Toulouse: Holiday Bikes in de Avenue de Lyon is gestopt.
Recycles in de Avenue de Muret is een prima zaak, deskundige en klantvriendelijk.

Met vriendelijke groet

Hans en Tilly Heule schreven op 16 september 2010

Net terug van de schitterende route langs Canal du Midi volgens een perfecte
routebeschrijving, duidelijk, gebruiksvriendelijk,informatief, over zowel cultuur
historie en adequate informatie over campings en niet te vergeten fietsenmakers.
Handig vonden wij, ook de tomtom mee te hebben voor fietsen wandelen, zodat
je na een stadsbezoek gemakkelijk er weer uit komt. Graag vernemen wij of er nog andere frankrijkroutes zijn uitgegeven.

Nogmaals dank voor deze geweldige route.
Klaske en Arjan Veldhuizen schreven op 29 juli 2010

In februari viel ons oog op het boekje Fietsen langs het Canal du Midi; we hebben het gelijk gekocht en de reis gepland. Wij hebben de tocht gereden van Agen tot Cap d'Agde en terug via het Canal de Junction/Robine tot Narbonne in de periode van 28 juni tot 9 juli 2010. Totaal bijna 500 km gefietst en met de trein naar Agen terug gegaan.
Allereerst stellen wij vast dat het boekje een zeer betrouwbare reispartner is. We hebben ook vele andere fietsers met dit boekje van informatie kunnen voorzien.
Toch zijn er een tweetal zaken die o.i veel nadrukkelijker vermeld moeten worden. ( ... De opmerking wordt opgenomen in de correcties/aanvullingen en in een volgende druk ... )
Wij vonden het stuk van de Midi landschappelijk mooi en afwisselend; langs de Garonne was het fantastisch om te fietsen en erg verzorgd.
Een absolute tip is Le Somail (ook de logies bij de Fam Hol) waar vanuit een paar leuke dagtochten gemaakt kunnen worden langs de kanalen.
Wij hebben het prima naar ons zin gehad.

Maache Patrick schreef op 27 juli 2010

We hebben zonder enige reservatie's de trip Bordeaux-Montpellier met deze gids gedaan, een prachtige vakantie voor de fietsliefhebber. Langs Canal du Garonne loopt een geasfalteerd fietspad dat perfect te volgen is, soms een gebrek aan toeristische activitieiten naast de route. Naast Canal du Midi is het eerder een MTB padje dat je moet volgen maar ook met bagage is dit goed te doen. We hebben dagelijks rond de 80 Km gefietst en tegen de avond steeds op zoek gegaan naar een Chambre d'Hôte wat ons bijna altijd gelukt is (mede door de info van het plaatselijk Office du Tourisme). In totaal hebben we op ca 9 fietsdagen ± 800 km gefietst met 1 rustdag te Carcassonne wat een bijzonder mooie stad is.
Margreet Verboog schreef op 21 juli 2010

In tegenstelling tot wat er in de gids staat, is het ons in het hoogseizoen (15-30 juli) elke dag zonder moeite gelukt om overnachting te vinden*. Ook niet meer dan 55 euro betaald. Reservering trein Teoz terug was ook per direct te regelen.
Ps
Ik vergat nog te melden dat het Canal de Garonne ons heel goed bevallen is. Helaas moesten we plotseling terug, maar het Canal du Midi gaan we zeker nog eens doen!
 
(* Noot auteur: Deze reactie geldt alleen voor het Canal du Garonne, voor het Canal de Midi kun je daar beter niet van uitgaan.)

Guido Schmidt schreef op 15 juli 2010

We hebben genoten van de tocht langs Canal de Garonne. Het boekje in combinatie met de gps is erg prettig. De track is super netjes getekend. Misschien nog de campings in het bestand opnemen. Op finnschmidt.nl/reis/canal_midi/video/ staat een korte video impressie.

Bedankt voor deze leuke route door een redelijk vlak zuid frankrijk.

Theo Snelders schreef op 20 juni 2010

1. De camping bij Valence d'Agen (kaart 33) is al lang open en niet alleen in de periode 1-7 t/m 31-8. Volgens mij is hij het hele jaar geopend. Wellicht is het daarbij gelegen gemeentelijke zwembad alleen in die periode open.
2. De camping bij St.-Laurent (kaart 39) is ons prima bevallen. Hollandse eigenaars met leuke overblijfruimte waar je tegen redelijke prijzen dranken uit de koelkast kunt halen en ook koffie kunt zetten (senseo). Gemoedelijk en met picknicktafels op het veld.

Aleid van den Brink schreef op 30 mei 2010

Wij (twee 55plussers) fietsten met veel plezier de route de afgelopen weken (mei 2010) van Sète naar Bordeaux met een uitbreiding aan het eind: na La Réole hebben we aansluiting gezocht met de fietsroute van Bazas naar Arcachon ,vervolgens een fietsroute naar Lacanau Océan en de volgende dag naar Bordeaux vandaaruit, drie maal een dagtraject over mooie, geasfalteerde, en goed bewegwijzerde fietspaden. Wanneer de aansluiting tussen het eind van het kanaal en de fietsroute er ook nog komt is dit helemaal ideaal en kun je van zee naar oceaan fietsen.
Over het routeboekje bijna niets dan goeds. Enige opmerking: wij startten met slecht weer, het pad aan het begin van het Canal du Midi was vanwege de regen zeer modderig en glad, wij gleden enkele keren weg met de fiets en moesten de dagen erna tussen de spatborden van de fiets en de banden de vastgekleefde modder meerdere keren wegpeuteren om onze weg te kunnen vervolgen, de fietsbaarheid had onder dit weer dus wel te lijden, evenals het aantal km dat je zo kunt rijden per dag. Een opmerking hierover was wel gepast geweest in de gids.
Afgezien van een korte omleiding vanwege werkzaamheden die goed stond aangegeven was de route helemaal goed te fietsen.
Wij namen met trein en fiets de nachttrein naar Basel, een regiotrein naar Mulhouse en daarna de TGV naar Avignon, en vandaar weer een regionale trein naar Sète. Terug met de TGV, eenmaal per dag mogelijk vanuit Bordeaux naar Lille (overnachting nodig) en vandaaruit via Antwerpen naar NL. 

Jaap en Jacqueline Hoekzema schreven op 22 januari 2010

In juni 2009 hebben wij (65-plussers zonder auto) als voorproefje langs het Canal du Midi en Canal de Garonne gefietst, met een setje voorlopige kaartjes uit de Midi-gids. Ook hadden wij de voorlopige campinglijst en overige onderdakadressen al gekregen. En die hebben goede diensten verricht, want het scheelt heel veel gezoek onderweg, en het scheelt tijd die je beter aan andere, leukere dingen kunt besteden!

Omdat wij geen auto hebben en om milieuredenen tegen vliegen zijn, moesten wij onze reis naar Frankrijk en terug met de trein plannen. Voor wie ook in een dergelijke situatie zit, is onderstaande misschien handig te weten: wij hebben namelijk, tot volle tevredenheid, van de volgende vervoersmogelijkheden gebruik gemaakt:
- met de autoslaaptrein retour van 's-Hertogenbosch naar Avignon.
- van Avignon fietsten we naar Nîmes (1 dag)
- van Nîmes zonder overstappen met de Corail Teoz naar Bordeaux. Deze Corail Teoz neemt fietsen mee, maar er moet wel gereserveerd worden. Dat reserveren kan in Nederland (o.a.) via de Treinreiswinkel, vanaf drie maanden voor de geplande datum. Wij kregen toen ook nog eens een flinke vroegboek-korting: wij betaalden voor 2 personen en 2 fietsen 54 euro (2 x 17 p.p. en 2 x 10 per fiets).
- Van Bordeaux fietsten we een groot deel van de route. Uiteindelijk moesten we in Béziers stoppen om vandaar met een TER-trein terug te reizen naar Avignon, om daar weer op tijd te zijn voor de gereserveerde terugreis met de autoslaaptrein.

Wij kozen voor de 'b-route' omdat we dan met de Corail Teoz in één keer, en ook nog overdag, naar Bordeaux konden reizen. In de trein merkten we, dat alle fietsplaatsen bezet waren! Dus het vroegboeken was zeker zinvol!!
Ook het fietsen van west naar oost beviel ons goed: het landschap wordt gaandeweg mooier, en het fietsen langs het Canal du Midi is zwaarder, maar interessanter dan langs het Canal de Garonne.
Kortom: we kunnen deze formule zeker aanraden.

Het gedeelte van Sète naar Béziers, en de etappes naar Narbonne en langs de Rigoles bewaren we voor een volgende keer!!

We wensen iedereen veel fietsplezier op deze interessante tocht door la douce France!

Jaap en Jacqueline Hoekzema


Het formulier om reacties te versturen staat hier