Algemene info Fietsen naar Berlijn

 

Fietsen naar Berlijn
- vanaf Enschede of Coevorden oostwaarts -

ISBN 978-90-77056-43-1 | editie 2024
prijs € 21,50 |  160 pagina's | geheel in kleur | met ringband | auteur: Kees Swart

 

De route naar Berlijn die in deze gids beschreven wordt, gaat door een gevarieerd landschap. Bossen, heuvels, rotsen en rivieren markeren plekken waar in warme tijden zeewater klotste en in koude tijden een ijskap lag. Kerken, kastelen, parken en paleizen getuigen van een lange geschiedenis waarin koningen en keizers, schurken en helden, prinsessen en weeskinderen hun verhalen hebben nagelaten.

Onderweg worden regelmatig andere fietsroutes gekruist of genaderd, zoals de R1, de Hanzefietsroute, de Weserradweg en de Elberadweg. Naast deze bekende routes is ‘Fietsen naar Berlijn’ een compleet nieuwe route die cultuurhistorische hoogtepunten en fraaie binnensteden niet links laat liggen maar juist opzoekt, een route die geen gebrek heeft aan kampeermogelijkheden en die ook in stedelijke gebieden zo min mogelijk langs drukke wegen loopt. Zelfs in Berlijn is de route opvallend groen en grotendeels autovrij door gebruik te maken van nieuwe vrijliggende fietspaden en groenstroken die er na de val van de Muur zijn gekomen.

Campings zijn in Duitsland niet zo dik gezaaid. Deze route is echter zo samengesteld, dat fietsers die graag in hun tent slapen, uit wel 40 kampeer­­gelegen­­heden kunnen kiezen zonder om te hoeven rijden.

 

Info

Deze goed verzorgde routegids is volledig in kleur, voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:150.000 en ruim geïllustreerd met foto's. Behalve de routebeschrijving geeft de gids ook (cultuur)historische achtergrondverhalen, informatie over bezienswaardigheden onderweg, tips voor fietsers die  per trein willen komen of terugkeren, een indruk van de voorzieningen onderweg, tips voor de fietsuitrusting, informatie over klimaat en beste reistijd, suggesties voor het combineren met andere fietsroutes, nuttige internetadressen en een overzicht van campings en weblinks naar andere overnachtingsmogelijkheden.

De hoofdroute is 740 km lang en gaat over rustige wegen en paden. Zo’n 300 km is autovrij en 90 km is onverhard. De route wordt van west naar oost beschreven, maar met behulp van gps-tracks is deze ook makkelijk andersom te fietsen (zie hier).

Deze fietsgids is te koop bij reisboekhandels, online boekhandels en soms bij de algemene boekhandel; zie de verkooppunten.

 

Zwaarte

Een groot deel van de route is min of meer vlak. Waar de route door uitlopers van het Duitse middelgebergte gaat, zoals het Teutoburgerwoud, het Lipper Bergland, het Wesergebergte en het Hildesheimer Wald, moet regelmatig enkele kilometers worden geklommen. Hellingpercentages kunnen daar oplopen tot rond 10%, maar het hoogteverschil dat overbrugd moet worden is zelden meer dan 100 m. Vergelijkbaar met fietsen in Zuid-Limburg en minder zwaar dan de Ardennen. Enkele alternatieve trajecten zijn wat zwaarder.

Een andere uitdaging kan het wegdek zijn. Bospaden bestaan meestal uit goed ingereden grind - dat vaak fijner fietst dan opgelapt asfalt,  maar soms moet je even vaart minderen voor kapotgereden stenen, hoogliggende boomwortels, beginnende erosiegeulen en wat modder na hevige regenval. Voor de wat langere onverharde stukken zijn asfaltalternatieven beschikbaar.

Ook verharde wegen kunnen sterk variëren: van perfect asfalt tot korte stukjes schots en scheef liggende keien uit het begin van de 20e eeuw en DDR-beton. Duitse fietsers zijn hieraan gewend en rijden vaak op wat dikkere banden, die niet keihard worden opgepompt. Wie hier met racebandjes wil gaan fietsen, zal stukken moeten lopen, maar op een gravelbike met wat bredere banden (vanaf 32 mm, liever nog dikker) of een solide vakantiefiets is deze route goed te doen. Een mountainbike is echt niet nodig.


 Overzichtskaart Fietsen naar Berlijn

Overzichtskaart van 'Fietsen naar Berlijn'
De rode lijn is de hoofdroute, de blauwgrijze lijnen zijn aanvullende trajecten.


 

- Blik op de binnenkant -