Aanvullingen en correcties op de fietsroute

Het formulier om correcties in te sturen staat hier.


Aanvullingen en correcties editie 2022

Pagina 75 / kaart 17, km 12.8, na 275 m...

Hier is een zijweg van Am Bollholz permanent afgesloten. De route is nu als volgt:

12.8 Na bushalte bij huisnr. 43 linksaf (Am Bollholz)
        Na 275 m Spl bocht naar rechts
        Na 175 m linksaf (grindpad)
        Na 125 m bocht naar rechts
        Na 50 m Spl schuin rechts en lees verder vanaf Km 13.7

Ook deze route is tijdelijk. Aan het eind van Am Bolholz is namelijk een fietsbrug over een snelweg tijdelijk afgesloten. Zodra deze brug weer in gebruik is, wordt de route als volgt:

12.8 Na bushalte bij huisnr. 43 linksaf (Am Bollholz)
        Na 275 m Spl bocht naar rechts
13.5 Ew pad omhoog en fietsbrug over
        Na 225 m Ep linksaf
        Na 150 m Ew Vrw schuin linksaf (Gräfinghagenerstr., klim, Hv 80 m) en lees verder vanaf Km 16.2


Pagina 103 / kaart 45 / km 36.1 en verder

Tussen Rogätz en Bertingen wordt in 2022 aan de Elbedijk gewerkt en in 2023 misschien weer op andere plekken. Volg de omleidingsborden van de Elberadweg. De officiële omleidingsroute gaat vaak over drukke wegen en kan soms flink ingekort worden via bospaden.
Zie ook de website van de Elberadweg (onder Abschnitt I): https://www.elberadweg.de/news-service/aktuelle-informationen-und-news/#baustellen.


Pagina 106 / kaart 48 / Km 4.2 en verder

Ten noorden van Jerichow wordt aan de Elbedijk gewerkt tot in het voorjaar van 2024. De doorgaande weg van Fischbeck naar Jerichow is druk, maar het traject van de Hanzefietsroute tussen Fischbeck en Mangelsdorf (de grijze  stippellijn op kaart 48) is een autoluw alternatief.
Zie ook de website van de Elberadweg (onder Abschnitt I): https://www.elberadweg.de/news-service/aktuelle-informationen-und-news/#baustellen.


Pagina 135 / kaart76 / km 21.0

Het veer bij Arneburg is vanwege de lage Elbewaterstand sinds 14 juli 2023 buiten gebruik. Dit is te checken via Google Maps of www.stadt-arneburg.de/tourismus-wirtschaft/fahre. Vanaf 31 juli 2023 zou de pont weer moeten varen.
Zolang deze pont niet vaart, is de brug bij Tangermünde, waar ook de hoofdroute overheen gaat (pagina 106, kaart 48, km 1.8), de dichtstbijzijnde optie om de Elbe over te steken.


Pagina 146. In de tabel bovenaan deze pagina staat dat er 1 persoon op een Niedersachsenticket kan reizen. Dat moet 1-5 personen zijn.


Vanaf 1 mei 2023 kan in het openbaar streekvervoer in heel Duitsland gereisd worden met het nieuwe Deutschland-ticket, voor een tarief van 49 euro per kalendermaand. Het Deutschland-ticket is een persoonsgebonden abonnement dat elke maand opgezegd kan worden. Het kan worden gebruikt in het plaatselijk vervoer, d.w.z. regionale treinen, bussen, S-Bahnen, metro's en trams. In principe alleen tussen stations in Duitsland, maar ook vanaf Hengelo en Oldenzaal in de regionale trein met eindbestemming Bielefeld. Langeafstandstreinen (b.v. IC, EC, ICE) en langeafstandsbussen zijn in de regel uitgesloten.
Voor het meenemen van fietsen blijven de oude tarieven voor fietskaartjes van kracht.
Zie verder www.bahn.de/angebot/regio/deutschland-ticket en https://locomocheap.nl/blog/onbeperkt-treinen-door-duitsland-deutschland-ticket-deutsche-bahn.


Vanaf eind mei 2023 rijdt driemaal per week een nachttrein vanaf Brussel  via Antwerpen, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Deventer en Bad Bentheim naar Berlijn vice versa. In deze trein kunnen ook fietsplaatsen geboekt worden. Zie www.europeansleeper.eu.