GPS bestanden Fietsen naar Berlijn

Laatste update 20-01-2022

Hier kunnen de GPS-tracks (ook wel 'sporen' genoemd) gedownload worden voor Fietsen naar Berlijn.

Grote voordeel: minder op de kaartjes en de routebeschrijving letten. Daarnaast kun je van de route afwijken en eenvoudig weer op de route terugkomen. Je zoomt zover uit dat je de routelijn weer op je schermpje ziet en fietst er naar toe. De routegids is hierdoor niet overbodig geworden. Op de kaartjes in de gids kun je je veel beter oriënteren dan op het kleine schermpje van een GPS. De toeristische teksten geven beschrijvingen van de omgeving en bezienswaardigheden. Achterin de gids is een uitgebreide lijst met campings en links naar overnachtingsadressen.  Ook is de fietsgids onmisbaar wanneer de navigatie-apparatuur onverhoopt uitvalt.

♦  Klik hier voor de samengestelde GPS-tracks voor apparaten van Garmin

Na het aanklikken zijn de gps-tracks te vinden als zip-bestand in de map 'downloads' (bij de meeste Windows pc's).
In het zip-bestand zit de originele (opgeschoonde) track die opgenomen is tijdens het fietsen en een track die gecomprimeerd is voor oudere Garmin apparaten (meestal van voor 2010). Alle trajecten in de gecomprimeerde of compacte track zitten onder de 500 punten, waardoor ze minder nauwkeurig zijn.

Alle tracks staan in het GDB formaat (Garmin MapSource) en in het GPX formaat.

Wanneer op het toestel slechts één traject is te zien, probeer dan de losse tracks hieronder.


♦ losse GPS-tracks voor niet-Garmin navigatietoestellen

Voor gps-toestellen die geen samengestelde track kunnen lezen - zoals bijv. de Mio, Bryton en Teasi - hebben we de hoofdroute op één track staan; daarnaast zijn er losse tracks van elk traject en van de alternatieven: klik hier voor de tracks
De tracknummering correspondeert met de fietsgidsindeling.

De hele route is van west naar oost beschreven. Vanwege de overheersende westenwinden is dit meestal de prettigste rijrichting. Ook de gps-tracks zijn in deze richting gemaakt. Voor het overgrote deel van de route zijn deze tracks ook prima in de omgekeerde richting te fietsen, maar wees dan wel alert op eenrichtingsverkeer. Fietsen tegen de rijrichting in is in Duitsland niet zo vaak toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Haast altijd gaat het om situaties in de bebouwde kom, waar een alternatieve route snel gevonden is.  Bij een korte afstand kan het net zo handig zijn om een stukje met de fiets aan de hand tegen de stroom in te lopen.


Wij zijn auteurs van fietsgidsen en geen gps-specialisten. Het heeft daarom geen zin om ons vragen te stellen over de werking van gps-apparaten en navigatie-apps. Informatie hierover is te vinden bij de leveranciers van deze apparaten en via de volgende links:

www.europafietsers.nl/fietsen-met-gps

www.gps-wijzer.nl/gps-informatie-garmin

♦ https://forum.gps.nl