Opmerkingen en reacties op Fietsen naar Berlijn

 

♦ Reacties uit 2024 ♦  

ULTD schreef op 31 januari 2024

Ik wil je bedanken voor de geweldige route richting Berlijn die je hebt uitgestippeld! Het was de eerste fietstocht van mijn vriendin en is zeer goed bevallen. Geweldige autoluwe fietspaden en leuke afwisseling verhard/onverhard. Nadien is ze zelfs enthousiast genoeg om met me mee te fietsen richting China!

♦ Reacties uit 2023 ♦ 

Frank Strijk schreef op 4 september 2023

Hoi Kees, wat een ontzettend leuke route was het toch ! En knap hoe je al die mooie bospaadjes tot een logisch geheel hebt weten te brengen. En, ik ben nooit verkeerd gereden (behalve als ik zelf aan het einde van de dag links en rechts door elkaar haalde (-;), het boek klopt dus nog steeds. Wel hielp het dat ik ook de Garmin aan had staan die van zelf begon te piepen als hij het er niet mee eens was. Ik vond vooral de laatste etappe tussen Brandenburg en Potsdam erg mooi, ik wist niet dat Duitsland zo rijk aan water kon zijn en de huizen aan de meertjes van de Havel waren daar ook prachtig. Ik had er nog een leuke ontmoeting met een bijna 80 jarige 'Ossie' die een paar keer per week een rondje Gollwitz-Werder reed en die me van alles nog wist te vertellen over de geschiedenis en hoe het is om Ossie te zijn.

Wouter Seijsener schreef op  18 juli 2023

Op onze camping in Barntrup komen bijna dagelijks tevreden fietsers die verder trekken richting Berlijn en ik ben er erg blij mee.
Ik heb er al een heleboel gehad, en er zullen zeker nog meer fietsers komen.

Ronald Edens schreef op 24 mei 2023

Bedankt voor alle inspanningen die je geleverd hebt bij het samenstellen van het boek "Fietsen naar Berlijn". We hebben de tocht eind april/ begin mei in 8 dagen gefietst (etappes 6-7-8 in je boekje in 2 dagen gefietst). De info, de tracks  etc. alles was perfect! En het was een prachtige periode om te fietsen : glooiende koolzaadvelden en sowieso een heel afwisselend parcours!

Jan van den Belt schreef op 24 april 2023

Met deze mail wil ik je laten weten dat wij genoten hebben van onze fietstocht naar Berlijn in de afgelopen 2 weken. We hebben daarvoor dankbaar gebruik gemaakt van jouw boek 'Fietsen naar Berlijn' en de gpx-routes die ik van je website heb gedownload.
Met mijn Wahoo-fietscomputer en jouw gedetailleerde routebeschrijving op mijn stuur plus de fietspijlen op de route was het ons altijd duidelijk hoe te rijden.

Wij zijn uit Zutphen vertrokken met de trein naar Bielefeld om daar onze route te starten. Ook tussen Braunschweig en Tangermünde hebben we de trein genomen. Al met al per dag een etappe tussen 50 en 80 km. Daardoor ruime mogelijkheid om waar nodig stil te kunnen staan bij een bezienswaardigheid.

Het weer: 1 dag regen en verder vrij kil (7 tot 14 graden). Op sommige plekken was de route minder goed begaanbaar (modder, plassen); dat wordt thuis goed schoonmaken.

We hebben voor onze overnachtingen gebruik gemaakt van pensions en hotelletjes, die we allemaal via Google Maps hebben gevonden. Zonder uitzondering waren die allemaal goed inclusief het ontbijt. Tarieven (incl. ontbijt voor 2) varierend van €85 tot €120.

Een overzicht hiervan:
Comfort Garni Hotel - Bahnhofstr. 32, Bielefeld
Landhaus Begatal - Bundesstr. 2, Dorentrup
Hotel Altstadtwiege - Neue Marktstr. 10, Hamelen
Hotel Buergemeisterkapelle - Rathausstr. 8, Hildesheim
City Centre Hotel (Premier Inn) - Joeddenstr. 3, Braunschweig
Hotel & Brauerei Schulzens - Lange Str. 34, Tangermunde
Gasthof Milow - Stremmestr. 9, Milower Land
Altstadtpension Brandenburg - Muhlentorstr. 56, Brandenburg
Bed & Breakfast am Luisenplatz - Zimmerstr. 1, Potsdam (hoort bij Hotel am Luisenplatz)

Ingmar Timmer schreef op 22 april 2023

Vorige week heb ik met plezier en bewondering je fietsroute gereden. Wat een fijne route heb je samengesteld. In 9 dagen ben ik naar Berlijn gefietst vanaf Enschede, 750 km in totaal. Met 2 dagen regen en best wel fris weer was het iets minder lekker dan ik me had voorgesteld. De weersverwachting had mij ook iets meer beloofd...

Maar goed, dat hoort bij het avontuur en geeft ruimte om te improviseren. Uiteindelijk maar 3x kunnen kamperen vanwege het slechte en winderige weer. De route wil ik nog wel een keer rijden, maar dan in de herfst met mooi licht en herfstkleuren. En ook in wat meer dagen, want er is erg veel moois onderweg te beleven.

Ik ben op aanraden van een passant in Helmstedt naar de Gedänkstätte Deutsche Teilung Marienborn gefietst. Dat is 7 km vanaf het centrum en werkelijk fantastisch. Dit is de enige plek waar in de Koude Oorlog via de snelweg tussen oost en west kon worden gereden. Alles staat er nog en het is een indrukwekkend groot complex. Langs de oude officiersflats en via de achteringang kon ik het terrein op. Tot 10 uur kan je er zelfs gewoon overheen fietsen. Daarna is het lopen met de fiets aan de hand. Om 10 uur gaat het complex officieel open, inclusief een erg fraaie expositie waar je zo 2 uur rond kunt lopen.

Deze plek zag ik niet in jouw boekje staan, maar ik vind dat het absoluut bij de trip hoort. Je kan het dus aanfietsen vanuit Helmstedt en dus heen en weer gaan of, zoals ik gedaan heb, een stukje omrijden en in Morsleben de route weer oppakken.

♦ Reacties uit 2022 ♦

Joris schreef op 30 oktober 2022

In september fietste ik je Berlijn route, andersom, van Berlijn naar Enschede. Het was een heerlijke tocht dwars door de natuur en dorpjes in Duitsland. Precies de mix die me bevalt. De wegen waren doorgaans goed te rijden, ook voor mijn ligfiets. In de avond las ik de gids, overdag gebruikte ik de gpx. Ik had wat pech met het weer maar heb toch tien volle dagen genoten van de tocht. Dank voor al je werk! Hier een link naar mijn verslag, en naar de foto’s https://www.crazyguyonabike.com/doc/Berlin

Co Lambert schreef op 10 oktober 2022

Duitsland is sowieso een geweldig fietsland, maar deze route naar Berlijn van Kees Swart maakt het helemaal een topervaring!

Wat een mooie route over heel rustige autoluwe wegen en fietspaden, en door prachtige stadjes! En geweldig dat de gps-tracks ook beschikbaar waren (om in Strava te uploaden), want zonder gps zijn de kleine weggetjes ongetwijfeld lastig te vinden. We vertrokken 13 sept. uit Rolde (Drenthe) en hebben de route opgepakt in Rheine, en na 730 km waren we 20 sept. rond de middag in Berlijn.

Een fiets met brede (35-40mm) banden en vering is aan te bevelen, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we de wind gunstig hadden en goed weer (de onverharde stukken waren goed begaanbaar). En overnachten in hotels/b&b’s beperkt de hoeveelheid bagage. Maar dan is het ook voor 2 mannen van 73 en 64 jaar goed te doen.

Heel veel dank voor deze route, het informatieve boekje en de uitstekende gps-tracks!

Ab Kamman schreef op 17 september 2022

Prima en zeer afwisselende route.
Eind augustus/begin augustus gefietst met onze Pino Hase tandem.
Heel goed te doen. We hebben van Enschede tot Berlijn genoten!
Wij raden deze route sterk aan.

Nokki Fuhren schreef op 24 augustus 2022

Onlangs ben ik het “Fietsen naar Berlijn avontuur aangegaan en wat een beleving was het!

De route is prachtig! 🙌🏼 Heel afwisselend, wat het een feest maakt om te fietsen; er is zoveel moois te zien qua natuur en stadjes. Erg leuk ook met de achtergrond informatie erbij in het boekje.

In de ochtend, als ik m’n hele kampeerhandeltje in aan het pakken was, verheugde ik me als een klein kind dat op schoolreisje gaat, het volgende deel van de route te ontdekken.
Het vinden van een camping was makkelijk, er waren meer dan genoeg mogelijkheden langs de route, fijn!
 
Onderweg heb ik verschillende mensen ontmoet die ook deze route aan het fietsen waren en die minstens zo enthousiast waren als ik.
 
Hierbij dus een heel dik compliment en een nog dikkere dankjewel voor het uitstippelen van deze trip!

Jan en Tonnie van Amersfoort schreven op 21 augustus 2022

Onze ervaring was dat in het traject Bielefeld Hameln stukken zitten die met en zonder bepakking niet te fietsen zijn voor de gemiddelde fietser. We hebben grote stukken gelopen.

Mooie route, maar de route vraagt vooral door de terreinomstandigheden, die het tempo drukken, vaak veel tijd. Betekent lange fietsdagen. Zonder GPS, ook in de goede richting, naar onze mening, nauwelijks te doen. De tekst leent zich niet zo voor lezen op de fiets. Hebben we geprobeerd op het traject Potsdam Berlijn (doorsteek Elberoute naar Berlijn). Gestopt en op Komoot overgegaan. Is natuurlijk een dilemma: snel of mooi.
We hebben, met GPS Berlijn Beekbergen gefietst. Geen problemen opgeleverd. Wel vanwege het tempo stukken met Komoot of plaatselijke routes gefietst.

Al met al 4 weken heerlijk genoten van natuur en cultuur.

Jan en Liesbeth schreven op 27 juli 2022


We vonden het een erg afwisselende en toegankelijke route met prima voorzieningen. De route is niet te zwaar. Er zijn wel wat hellingen in het Teutoburgerwald, maar niet erg lang of steil en het is één van de meest autovrije routes die we ooit gedaan hebben. Er zijn ook regelmatig mogelijkheden om iets te drinken of inkopen te doen. En er liggen vele campings op de route. Ook zeer geschikt dus om met kinderen te doen.

Het klopt wel dat er regelmatig stukken onverharde weg in de route zitten, maar overwegend zijn dat goed befietsbare grindwegen (we hadden wel droog weer). En het zijn vaak pareltjes, midden door de velden of bossen. Als er moeilijkere stukken zijn dan voorziet het routeboekje vaak alternatieven via asfalt maar die hebben we dus zelf niet gedaan.

Algemeen mooie afwisseling tussen natuur en cultuur en heel gemoedelijk. Voor ons mocht het soms wat avontuurlijker, maar dat is uiteraard persoonlijk en sterk gebonden aan het landschap.

Onze dank aan Kees Swart om deze prachtige route uit te stippelen. We raden iedereen aan zeker het routeboekje te kopen. De routebeschrijving is erg duidelijk en het geeft heel wat leuke tips & achtergrondinfo.

Jan Veerbeek schreef op 24 juli 2022

Van 8 t/m 12 juli van Braunschweig naar Enschede gefietst via het routeboekje ‘’Fietsen naar Berlijn’’.
Het is een mooie route via merendeels rustige weggetjes, soms delen niet geasfalteerd, met name door bossen. Af en toe wat klimwerk.
Merendeels door landelijk gebied en maar ook door dorpjes en stadjes.
Al met al een mooie en afwisselende route waarop het gemoedelijk fietsen is.
Voor wie van beschreven routes houdt, is het een goed alternatief voor de R1 en de Hanzefietsroute.

Peter Maas schreef op 3 juni 2022

Mijn zwager en ik hebben behoorlijk wat fietservaring, we hebben nu ruim 500km vd route naar Berlijn gereden. Zelden zoveel zitten stuiteren op de fiets. Veel bospaden, grof puin wegen, hobbelasfalt en kasseien etc. We rijden op Koga toerfietsen met bagage. De voordrager ophanging is ultiem getest. Ons idee is dat de hoofdroute meer geschikt is voor mountainbikers en sommige delen beter zonder bagage.
De route is al fietsend lastig te volgen, omdat veel kruipdoorsluipdoor paadjes genomen worden. We gebruiken boekje en track op garmin en zeker op de slechte wegen moet je meer op de weg letten dan op het boekje of scherm. Kortom een weinig relaxte fietsroute.

 

Het formulier om reacties te versturen staat hier