GPS bestanden voor Fietsen rond Het Kanaal deel 1
Hier kunnen de GPS-tracks (ook wel 'sporen' genoemd) gedownload worden voor het eerste deel van Fietsen rond Het Kanaal.
Grote voordeel: minder op de kaartjes en de routebeschrijving letten. Daarnaast kun je van de route afwijken en eenvoudig weer op de route terugkomen. Je zoomt zover uit dat je de routelijn weer op je schermpje ziet en fietst er naar toe. De routegids is hierdoor niet overbodig geworden. Op de kaartjes in de gids kun je je veel beter oriënteren dan op het kleine schermpje van een GPS. De toeristische teksten geven beschrijvingen van de omgeving en bezienswaardigheden. Achterin de gids is een uitgebreide lijst met campings die trekkerstenten toelaten en diverse links voor het vinden van accommodatie. Ook is de fietsgids onmisbaar wanneer de navigatie-apparatuur onverhoopt uitvalt.
♦ klik hier voor de samengestelde GPS-tracks van deel 1
Na het aanklikken zijn de gps-tracks te vinden als zip-bestand in de map 'downloads' (bij de meeste Windows pc's).
In het zip-bestand zitten:
- een bestand met samengestelde tracks van alle trajecten; deze kunnen door veel apparaten en navigatie-apps gelezen worden.
- een bestand met compacte samengestelde tracks van alle trajecten; dit bestand is ook geschikt voor oude toestellen van voor 2010 (die maximaal 50 tracks kunnen opslaan met niet meer dan 500 punten per track). Alle trajecten in de gecomprimeerde track zitten onder de 500 punten, waardoor ze minder nauwkeurig zijn.
Alle tracks staan in het GDB formaat (Garmin Basecamp en MapSource) en in het universele GPX formaat.
Wanneer een toestel of navigatie-app slechts één traject laat zien, probeer dan de losse tracks hieronder.
Voor apparaten of navigatie-apps die geen samengestelde track kunnen lezen, hebben we van alle trajecten en alternatieven losse tracks gemaakt en ingezipt. De tracknummering correspondeert met de fietsgidsindeling.
♦ klik hier voor de losse GPS-tracks van deel 1
Deze tracks staan in het GPX formaat.
De hele route is van oost naar west beschreven. Vanwege de westwaartse tendens naar spectaculairdere landschappen en steilere hellingen, die meer fietsconditie vereisen, is dit een prettige rijrichting. Ook de gps-tracks zijn in deze richting gemaakt. Voor het overgrote deel van de route zijn deze tracks ook prima in de omgekeerde richting te fietsen, maar wees dan wel alert op eenrichtingsverkeer. Fietsen tegen de rijrichting in is in Engeland zelden toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Haast altijd gaat het om situaties in de bebouwde kom, waar een alternatieve route snel gevonden is. Bij een korte afstand kan het net zo handig zijn om een stukje met de fiets aan de hand tegen de stroom in te lopen.
Om deze GPS-tracks up-to-date te houden, wordt verzocht ze vooral niet te verspreiden op het internet.
Wijzigingen en verbeteringen worden alleen in de tracks op www.fietsenrondhetkanaal.nl doorgevoerd.
Opmerkingen, wijzingen en/of verbeteringen graag mailen naar
Wie gewend is aan navigeren met TomTom, zal merken dat fietsen met gps-tracks anders werkt. Uit de vragen die we soms ontvangen, maken we op dat dit niet voor iedereen duidelijk is. Wij zijn auteurs van fietsgidsen en geen gps-specialisten. Het heeft daarom geen zin om ons vragen te stellen over de werking van allerlei gps-apparaten en navigatie-apps. Informatie hierover is te vinden bij de leveranciers van deze apparaten en via de volgende links:
♦ www.europafietsers.nl/fietsen-met-gps