Algemene info Fietsen rond Het Kanaal, deel 2

 Dummy omslag deel 2

Fietsen rond Het Kanaal
Deel 2 Noordwest-Frankrijk (inclusief de Vélomaritime)
van Roscoff in Bretagne naar De Panne in België

Auteur: Kees Swart

Fietsen rond Het Kanaal is een tweedelige gids, bedoeld voor iedereen die een stuk langs of rond Het Kanaal wil fietsen. De route verbindt alle veerhavens aan de Engelse en Franse Kanaalkust. Zo kan een groot of klein rondje rond Het Kanaal gereden worden door voor een verderweg of dichterbij gelegen overtocht tussen Engeland en Frankrijk te kiezen. Uiteraard kan ook alleen een stuk van de Engelse of Franse kust gefietst worden.

In deel 1 wordt het Engelse deel van de route beschreven. Deel 2 beschrijft het Franse deel van de route: 1500 km vanaf Roscoff in Bretagne tot aan de Belgische grens bij De Panne.

Zowel in Engeland als Frankrijk worden soms bewegwijzerde routes gevolgd, zoals route 2 van het Britse National Cycle Network en de Frans-Engelse Tour de Manche, maar net zo vaak wordt gekozen voor alternatieve routes wanneer bewegwijzerde routes minder geslaagd zijn of geheel ontbreken; natuurlijk steeds langs rustige binnenwegen of fietspaden.
 
Krijtrotsen, stranden, getijden, indrukwekkende kastelen, pittoreske plaatsen met een vaak bizarre geschiedenis: zo uniek als de Kanaalkust is, zo bijzonder is deze route.

Overzichtskaart Fietsen rond Het Kanaal, deel 2

De rode lijn is de hoofdroute; blauwe lijnen zijn delen van de Vélomaritime die afwijken van de hoofdroute.


Vélomaritime
De eerste editie van deze gids verscheen in 2016. Sindsdien is er langs de Franse Kanaalkust nog een fietsroute gekomen: de Vélomaritime. Deze bewegwijzerde route is een onderdeel van de EuroVelo 4, die van Roscoff via Praag naar Kiyv moet gaan lopen. Hier en daar zijn voor de Vélomaritime nieuwe fietspaden aangelegd, die een welkome verbetering zijn. Toch loopt de Vélomaritime nog best vaak langs drukke wegen, waar de geluiden van wind, water en vogels steeds worden overstemd door voorbijrazend snelverkeer; ook als er een veilig fietspad langs zo’n weg ligt. Elders - met name in Cotentin - volgt de Vélomaritime tientallen kilometers lang fietspaden op voormalige spoorlijnen (voies vertes) in het binnenland. Daar is het stil, maar soms ook een tikje saai. Dorpen waar je brood, koffie of een camping kunt vinden, zijn er schaars en van de indrukwekkende Kanaalkust krijg je hier niks te zien. De hoofdroute wijkt daar sterk af van de Vélomaritime.

De hoofdroute in deze gids valt voor 43 procent samen met de Vélomaritime. Elders is er naar gestreefd een goede balans te vinden tussen afwisseling, rustige wegen, spectaculaire landschappen en voldoende voorzieningen. De kaartjes in deze gids zijn zo gemaakt, dat ook de complete Vélomaritime er duidelijk op te zien is.

Deel 1, ISBN: 978-90-77056-33-2 | 170 pagina's | Prijs € 21,50 | zie hier voor meer info
Deel 2, ISBN: 978-90-77056-45-5 | 172 pagina's | Prijs € 21,50 |

Info
Deze goed verzorgde routegidsen zijn volledig in kleur, voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:150.000 en ruim geïllustreerd met foto's. Behalve de routetekst staat in de gidsen ook informatie over de bezienswaardigheden onderweg, campings en andere mogelijkheden om te overnachten, hoe daar te komen, fiets en uitrusting, kaarten en GPS, eten en drinken, klimaat en beste reistijd, en een lijst met nuttige internetadressen.

Deze fietsgidsen zijn te koop bij:
♦ Reisboekhandels, internetboekhandels en bij de algemene boekhandel;
zie de verkooppunten
via onze eigen webshop of via een heel eenvoudig formulier
 

- Blik op de binnenkant -