Uit het dagboek van een fietser

van 2 augustus t/m 9 september 2012, © tekst Marten Visser, © foto's Klaas Groot

Oberückersee bij WarnitzNet als de vorige reis naar Santiago en naar Rome, sms ik, dagelijks door aan het thuisfront, waar ik ben gebleven, en naar Alice, zij maakt dan een kort verslag en stuurt dit dan wekelijks naar de belangstellenden. Ik maak zoveel mogelijk foto’s maar dat vergeet ik ook wel eens, en ik ben niet zo’n goede fotograaf, volgens sommigen. Maar de herinneringen blijven en komen soms boven drijven zodoende heb ik nu het onderstaande verhaal gemaakt, van de Hanzefietsroute, met al zijn belevenissen onderweg. Je kunt ook niet alles opschrijven, want dan komt er geen eind aan, en ik ben ook geen tekst schrijver, taalfouten zullen er ook nog wel in zitten, maar de meesten zullen wel snappen waar het overgaat. Ik had vooraf de nodige informatie gelezen in de routeboekjes van de Hanzefietsroute, welke gemaakt zijn door Michaël Wannet, (groot compliment hiervoor) en goed bestudeerd. Het zijn de zelfde soort route boekjes als naar Santiago in 2010 en naar Rome in 2011. Deze boekjes zijn dan ook onmisbaar volgens mij, ik ben wel eens compleet verdwaald, maar dat kwam omdat ik zo eigenwijs was en van het route boekje afweek,omdat ik dacht dat het niet het juiste pad was, maar even later toch weer het juiste pad gevonden, soms met hulp van de bewoners van die streek, heel veel plezier van gehad.

Donderdag 2 augustus 2012
Op deze dag ben ik van huis uit vertrokken voor de Hanzefietsroute. Het weer was de eerste uren van de fietsroute mij niet erg gezind, maar dat hield mij niet tegen om niet weg te gaan. Van huis uit naar Jirnsum gefietst, waar ik de route heb opgepakt, volgens het route boekje. Rond de middag kwam de zon er bij en werd het aangenaam fietsweer. De eerste camping was in Noordlaren mooie kleine camping waar ‘s avonds de buren met soep klaar stonden. Na dat alles was opgedroogd kon alles weer op zijn plaats in de tassen, het blijft altijd even zoeken waar, waar in moet.

Vrijdag 3 augustus 2012
Vandaag de grens naar Duitsland over, in de buurt van Bourtange, waar ik nog even een foto heb genomen, omdat je van een grens overgang zelf weinig meer merkt. Regelmachtig nog wat regen en onweer in de lucht, maar dat hoort er bij zullen we maar denken, en je wordt maar één keer nat, natter als nat kan gewoon niet.Een camping in de buurt van Dersum opgezocht en ik trof het met de andere camping gasten, want die kwamen ook gelijk even kijken wat moet die man op de fiets met een tentje, je maakt dan gelijk weer contact en de soep was ook weer aanbod.

Zaterdag 4 augustus 2012
Vanmorgen op tijd vertrokken en het was weer een mooie fietsdag de wegen worden hier en daar wel wat minder soms heb je paden van grof grind en dan weer zand, maar dat stond ook al aangegeven in de route boekjes. Nog even wat foto’s genomen van de magneetbaan die Duitsland ooit zou ontwikkelen, maar wat niet van de grond is gekomen. Camping gevonden even voorbij Dotlingen.

Zondag 5 augustus 2012.
Vandaag hier en daar wat gras- en landwegen gehad en later dwars door de stad Bremen over de Weser en langs Burgerpark en Stadtwald ca 4 km lange rechte weg. Was wel eerst even zoeken in de grote stad als Bremen. Op een mooie camping bij en meertje gestaan en ’s avond op het terras een lekker groot glas Duitsbier genomen. De was moest ook nog even tussendoor gedaan worden.

Maandag 6 augustus 2012
VDoor het bos bij Tarnstedtanuit de stad Bremen een mooi stuk langs de rivier Wörpe gefietst en daarna door een stuk bos (Buchenhälz) met hier en daar een stuk erg slechte weg, ja echt slecht je zakte tot de velgen in de modder. Je denkt dat ze België enkel keien wegen hebben nou in Duitsland kunnen ze er ook wat van. Via de stad Stade naar de rivier Elbe gereden, waar je schepen als flatgebouwen zag varen die vanaf de Noordzee en naar Hamburg gingen en weer terug. Een mooie camping bij Guderhand-viertel ten noord westen van Hamburg.

Dinsdag 7 augustus 2012
Vanmorgen eerst even langs de winkel en bij de plaatselijke bakker om de koffie/gebak. Verder vandaag een afwisselende rit gehad weer met veel grindwegen en in het bos van Hamburger Berge even de weg kwijt maar toch weer uitgekomen waar ik moest wezen. Vlak bij Jesteburg op de camping gestaan.

Woensdag 8 augustus 2012
Vanaf de camping al fietsende door veel bos en dan weer vlakland richting Lüneburg waar ik in de stad lopend met de fiets aan de hand heb verkend voor zover het ging. Even voorbij Lüneburg bij Scharnebeck de scheepslift in werking gezien indrukwekkend hoe dat allemaal gaat. Dit is de grootste scheepslift in Europa de schepen worden 38 meter omhoog of omlaag gebracht in 2 bakken van 100meter lang en 12 meter breed. Op een mooi fietspad langs het Elbe-Lübeckkanaal gereden waar ik in Siebeneichen een camping vond, waar je met de pont eerst het kanaal moest over steken.

Donderdag 9 augustus 2012
Vanmorgen moest ik weer met de pont over het kanaal en ik had afgesproken dat om ca 9 uur klaar zou staan, want er komen niet zoveel klanten volgens de pontbaas. Nou was hij er ook op tijd, maar hij had de sleutels van de pont vergeten, dus werd het allemaal een beetje wat later en mocht ik gratis over.(was ook de enigste klant) Na noch eerst een stuk lang het kanaal kwam ik weer in een groot bos terecht met de langzamerhand bekende wegen en paden. Moest ook nog een stuk Alter Frachtweg volgen, door het bos, nou die was echt oud en slecht. Na het bos kwam er een mooi stuk langs de Ratzeburger See. Weer dwars door de stad Lübek gefietst, ook hier heel veel mooie gebouwen en oude huizen. Even voorbij Lübeck moest je met de fiets in de shuttelbus door de Herrentunnel welke onder de Trave doorgaat. Gelukkig had ik wel wat hulp van aardige mensen om de fiets met al zijn bagage in de bus te krijgen, je moest dan wel eerst even vertellen wat je ging doen. Best aardig de mensen zo onderweg. Even voor Travemünde bij Ivendorf op de camping neer gestreken. Was al met al weer een mooie enerverende dag.

Vrijdag 10 augustus 2012
Vanmorgen met de pont in Travemünde de Trave overgestoken. Lang de Oostzee was prachtig weer. Kilometers lang op een voormalige patrouilleweg gereden waar geen eind aan kwam. Je kwam vlak bij de kust langs met steile rotsen van ca 30 m hoog. Vandaag niet zover gefietst en een camping vlak bij Zierow opgezocht, was wel even klaar met het fietsen. Fiets even goed nagekeken, want die krijgt soms ook heel wat te verduren.

Zaterdag 11 augustus 2012
Vanaf de camping kwam ik gelijk al in een mooie havenplaats Wismar waar veel te doen was en grote zijlboten lagen welke je kon bezichtigen. Ben daar even wezen ronddwalen en even later maar weer op de fiets verder gegaan. Stond wel een behoorlijke tegen wind vanaf de Oostzee. Nog een tijdje met een Duits stel opgereden, die een gedeelte van deze route fietsten.
Weer een behoorlijk lang stuk langs de Oostzee gereden en daarna door de Rostocker Heide waar ik in Graal-Müritz een camping heb opzocht.

Zondag 12 augustus 2012
Het gebied wordt steeds woester lijkt het wel, veel land wat er prachtig maar ook woest uitziet. Ook de ruimte is indrukwekkend, vooral als je dat vergelijkt met Nederland. Het was erg druk onderweg vooral omdat het mooi weer was en er veel mensen op de fiets zaten. Het waren vandaag mooie fietspaden die ze daar hadden aangelegd.(mag ook wel eens gezegd worden) De Duitse taal gaat ook steeds beter, en ze groeten ook aardig. Op de camping bij Neu Bartelshagen de tent opgebouwd.

Maandag 13 augustus 2012
Deze Hanzefiets route is niet de kortste weg naar je volgende bestemming maar gaat wel over rustige paden, soms heb je de nijging om een kortere weg te nemen maar dan ben je buiten de route beschrijving, en moet je zelf zoeken, en dat is niet mijn sterkste kant dus blijven we maar zoveel mogelijk op de route volgens het boekjes van Michaël Wannet. Vandaag via de Rügendamm naar het schiereiland Rügen gefietst met de fiets moest je nog over de oude brug. Een mooie rit over dit schiereiland gedaan en met de pont vanaf Glewitz naar Stahlbrode waar vlak bij de camping ook was. Vandaag nog wel even een stevige wind, maar het was droog.

Dinsdag 14 augustus 2012
Vanmorgen eerst een mooie rit langs het water op een redelijke zandweg, daarna door/lans de stad Greifswald ook hier van alle soorten wegen soms mooi soms heel slecht, maar dat hadden de handelsreizigers ook al neem ik aan. Weer vlak langs de Oostzee waar je dan ook veel campings hebt welke dan stamvol zitten en erg rommelig zijn ingericht. Ben even van de route af in het plaatsje Kammineke beland op de camping. Dicht tegen de Poolse grens aan.

Woensdag 15 augustus 2012
Vanaf de camping eerst een klein stukje fietsen naar de pont die over de Stettiner Haff voer naar Ueckermünde, dat was een mooie afwisseling van de reis. In deze plaats nog even bij de fietsenmaker geweest om een kilometerteller op de fiets te zetten, want dat was wel gemakkelijk dacht ik. Ter plaatse nog even naar het achter wiel gekeken omdat ik vermoede dat er wat speling in zat. Ook deze fietsenmaker en zijn vrouw wilden graag weten waar ik weg kwam en heen ging ik heb hun de reis via het boekje laten zien, aardige en heel hartelijke mensen, en zij wensten mij nog een goede reis verder. In de namiddag een camping gevonden bij Neuensund aan een klein meertje. Nou dit was nog een van ver voor de oorlog denk ik zo, alles was er wel, maar dan hield het ook op, en ik was ook alleen op de camping met de beheerder uit Kazakstan voor zover ik kon verstaan. We hebben ‘s avonds nog wel even samen een biertje gedronken en er kwamen nog een stel bij dus werd het toch nog gezellig.

Donderdag 16 augustus 2012
Vandaag weer eens voor de veranOver het schiereiland Darßdering een keienweg waar je helemaal dol van wordt alles trilt en schud, het gebied dateert uit de 13e eeuw dus wat wil je dan ook. Als je van de keienweg op een betonplatenweg komt wordt het er niet veel beter op, deze betonplaten hebben om de 50cm een grote naad ertussen zodat het lijkt of je in de trein zit. Raakte nog met de complete fiets en al in een aardappelland over de kop, gelukkig ging het verder goed, alleen wat schrammen en alles zat onder de modder. Later werden de wegen weer wat beter en ging je op fietspaden langs de Unterüker-see en de Oberünker-see waar ik op de camping bij Warnitz ben neer gestreken. Hier de fiets schoongemaakt en de was gedaan. (was wel even nodig)

Vrijdag 17 augustus 2012
Vandaag weer een mooie rit gehad veel afwisseling dan weer bouwland en dan weer een stuk bos je fiets ook een heel stuk door het Biosphärenreservat Schorfheide-Chorin dit schijnt heel groot te zijn waar veel soorten vogels voorkomen en beschermd worden, (heb ik niet zoveel mee) ik verdwaalde compleet in het bos en voelde mij ook een eenzame vogel, tot dat ik weer iemand tegen kwam die de weg wist. Onder Angermüde langsgereden richting de rivier Oder, dit is ook de grens tussen Duitsland en Polen. Langs de Oder was op zich niet zoveel te beleven was mooi rustig. Ik ga ca 80 km langs deze rivier fietsen. Halverwege bij Kienitz was een mooie camping met café met restaurant er bij, dus dat was een ook mooie gelegenheid om te stoppen. Stonden nog 4 gasten op de camping ook met een fiets en tentjes.

Zaterdag 18 augustus 2012
Warme dag langs de Oder verder gefietst naar Franfurt a/d Oder ben nog even op de brug geweest tussen Duitsland en Polen. Grote stad met allerlei soorten gebouwen en bezienswaardigheden, maar het was erg drukkend weer en voordat je weer uit de stad weg bent is de dag bijna om, toch is het weer verbasend wekkend hoeveel soorten mensen er in zo’n stad omlopen, van allerleisoorten en smaken groot en klein zwart en wit en alles wat er tussen inzit. Door de drukkende warmte heb ik ca 10km voorbij de stad een camping gevonden aan de Helenesee.

Zondag 19 augustus 2012
Vandaag weer een warme dag veel door bos gefietst dus dan zit je niet in de volle zon en was het nog redelijk te doen. Ging toch weer een paar keer goed de fout in met de route, alle bomen lijken ook op elkaar. Ook weer veel betonplaten weg, maar ook wel mooie stukjes. De camping waar ik heen wou lag toch verder dan ik dacht en het werd al laat in de middag dus ging ik er vol tegen aan, en ja wel hoor de hele zaak in de afdaling over de kop, tassen vlogen er af en zelf kon ik net op de been blijven, ik had nooit het grote gat in de weg gezien waar ik vol invloog, kleine gaten daar ging je doorheen maar deze was even te groot. Nadat ik alles weer bij elkaar had gezocht en op de fiets gebonden moest ik nog ca 5km. Op de camping was geen receptie maar er stonden een paar gasten waar ik de sleutel kon krijgen voor het was/toilet gebouw dus dat ook weer opgelost.

Maandag 20 augustus 2012
Het werd nog warmer dus had ik besloten om maar een mooie rustige dag te nemen en niet te fietsen. De receptie was nu wel open en ik kon daar ook nog lekker eten e.d. De fiets nog even onderhanden genomen en wat bleek er was een complete beugel van de voordragen van de tassen weg, die is er gisteren met de val vast verloren, want aan de andere kant waren de moeren er ook al half af. Ik heb alles bij elkaar gebonden met tayrips die ik mee genomen had voor de zekerheid. Het is best afgelopen voor het zelfde krijg je de spullen in je spaken en is je wiel naar zijn grootje, maar zonder geluk vaart niemand wel.

Dinsdag 21 augustus 2012
Was nog wel warm maar het ging prima bijna een foutloze rit vandaag, nog met een ander stel Nederlanders opgefietst die een deel van de route deden. Weer alle soorten van wegen, maar dat was bekend in deze route achteraf. Hoe later op de dag, hoe slechter het weer werd, er zat onweer in de lucht, dus heb ik maar snel een camping gezocht bij Lehnin in de buurt. Ik ben maar vrij hoog op het veld gaan staan, en dat was maar goed ook want een paar uur later kwam er een storm en regen, voortenten van de caravans vlogen de lucht in en kinderen stonden te huilen, zij zijn later nog ondergebracht in een grote camper die aardig stevig stond. Gelukkig had nog wat extra touw om de zaak goed vast te zetten en het bleef allemaal staan. Het was wel even heftig het onweer en de bliksem was niet van de lucht, het ging de gehele nacht ging het maar door. Ook dat maak je dan mee maar dan zie ook dat, als je kampeert in een tent, je de zaken goed voor elkaar moet hebben, ik had totaal geen problemen.

Woensdag 22 augustus 2012
Weer een mooie dag of er niets gebeurt, was alles was lekker opgefrist alleen waren de zandwegen erg moeilijk begaanbaar door het water. Dwars door Brandenburg gefietst waar ik bij de markt midden in de stad om de koffie ging met nog een stel fietsers. Brandenburg ook weer een grote stad met veel historie en oude gebouwen waar je in de drukte bijna niet aan toekomt om te bekijken. Ook zoek ik meestal nog even een winkel op om boodschappen te doen, want je moet wel zelf er voor zorgen dat de motor blijft draaien. Even voorbij de stad in Neuendorf met de pont over de Havel gegaan. Langs de Breitling See en de Plauer See en over de Elbe-Havelkanaal richting Zabakuck waar ik op de camping ben gaan staan.

Donderdag 23 augustus 2012
Vandaag via Tragermünde weer een mooie oude stad met veel vakwerkhuizen en andere historische gebouwen. In Tragermünde heb ik de Elbe-Radweg genomen dit was een mooi pad door natuurgebied vlak langs de rivier Elbe, hier konden ook geen auto’s rijden dus had ik soms de weg helemaal voor mij zelf, want er waren ook weinig andere fietsers. Met de pont in Rogätz de Elbe over en even verder bij Niegripp de camping gevonden. Weer een mooie rustige rit vandaag. Niet zoveel spannende dingen vandaag.

Vrijdag 24 augustus 2012
Vanmorgen eerst regen, dat was ik eigenlijk niet zo gewend, maar even later scheen de zon weer, en was alles zo weer droog, dus gewoon blijven fietsen. Eerste stuk nog langs de Elbe en daarna een flink stuk langs het Weber-Elbe kanaal gereden. Even dwars door de stad Helmstedt, wat altijd weer een puzzel op zich is, maar als ik er eenmaal door ben, geeft dat wel weer een goed gevoel. Ca 15 km verder op een camping bij Räbke neer geploft. Hier heb ik 2 dagen gestaan en de fiets en mij zelf even flink onderhanden genomen.

Zaterdag 25 augustus 2012
Rustdag dus even niet fietsen lekker genieten van de omgeving en koffie drinken bij de buren, alleen de koffie daar is anders dan thuis. Maar soms weet je ook even niet wat je moet doen, en ik ben de dagen ook nog wel eens kwijt, want een krant en of tv kijken is er niet bij, ik denk dan maar weer stap op de fiets en ga verder, maar een rust dag hoort er ook bij.

Zondag 26 augustus 2012
Na de rustdag had ik wel weer zin om te gaan en het ging gelijk ook wel weer goed, beetje veel wind en soms wat regen. Via de steden Wolfenbüttel en Braunschweig, het was het een heel afwisselende rit vandaag, veel langs het water gefietst, en ook door kleine dorpjes waar de wegen nog niet echt waren aangepast, dus keien en nog eens keien en of betonplaten. Ik ben beland bij een camping in Dennenberg. Hier hadden ze een dag eerder veel vuurwerk gehad, volgens de beheerder, en was het allemaal propvol, dus kwam ik vandaag goed uit, er was plek zat. Stonden nog meer Nederlanders en ik maakte kennis met dries die daar ook stond, we raakten aan de praat en hebben nog heerlijk zitten eten en praten over de bouw e.d. hij had gewerkt in katwijk bij een timmerfabriek. Dries was met de auto een rondrit aan het maken, langs diverse campings hij kampeerde wil in een tent, maar allemaal een beetje groter en luxer.

Maandag 27 augustus 2012
Vanmorgen nog samen met drieOude wegen en stadsmuren in Hanzestad Soests Früstuck gedaan, en daarna ben ik vertrokken, hij ging later op de dag ook verder. Langs de rivier Innerste gereden weer dwars door de stad Hildesheim heen en verder wel redelijke wegen vandaag, hier en daar een klimmetje waar je dan even flink moest aanzetten om boven te komen, en as dat niet lukte dan even een stukje lopen. Nog langs een oude steengroeve welke gesloten was, en waar ze nu een prachtig park met een meer hebben gemaakt. Dit hoorde ik van een ouder iemand met wie ik aan de praat raakte tijdens de tocht naar boven, hij moest ook weten wat ik ging doen. Nog enkele kleine plaatsen doorgekomen en uiteindelijk in Hameln op de camping gestaan. ’s Avond de stad nog verkend, was mooi weer en iedereen zat nog buiten op het terras, de camping lag aan de rivier de Weser.

Dinsdag 28 augustus 2012
Vanmorgen na alles te hebben ingepakt en aan/op de fiets gebonden ben ik Hameln in gegaan om bij de bakker mij zelf op koffie en gebak te trakteren. Mooie fietsweer weinig wind maar nu gaan de wegen hier en daar wat te klimmen.(ook afdalen). Lang oude kastelen die nog op de berg toppen liggen kon je ook bekijken, maar ik vond dat van afstand ook eigenlijk wel goed. Vandaag niet te laat gestopt en ben in de stad Lemgo op de camping gaan staan. Ook hier aardige buren want ik moest gelijk om de koffie komen en ze moesten ook weten waar ik vandaan kwam en waar ik nog naar toe ging. Was wel een pittige rit vandaag ook weer met alle soorten van wegen en binnenpaadjes waar je amper met de fiets doorheen kon.

Woensdag 29 augustus 2012
Nou dit was wel de meest enerverende dag tot nu toe, je hebt van die dagen dat alles tegen zit, gelukkig kwam toch nog goed op het eind van de dag. Vanaf Lemgo was het zowat de hele dag op en neer, en de soorten wegen zullen we maar niet meer noemen. In het bos ben ik zeker wel een uur wezen zoeken naar de juiste richting en kwam voor de derde keer bij de zelfde tunnel uit. Ik zou bijna de moed opgeven, maar juist op dat moment komt er nog een fietser aan, die ook de weg niet kon vinden, maar gelukkig kwamen we naar even beter zoeken er toch achter waar we heen moesten, en zo zie je maar dat je vaak beter moet kijken en zoeken voordat je de moed opgeeft. Ik was van plan naar een hotel wat ik ook drie keer tegen kwam te gaan en daar een taxi busje te bellen welke mij dan maar naar de camping moest brengen. Na alle beslommeringen ben ik bij SchloB Neuhaus op de camping gekomen, ik las in de beschrijving dat zelfs Karel de Grote in de Romeinse tijd hier ook is geweest en misschien ook wel eens verdwaalde.

Donderdag 30 augustus 2012
Met frisse moed weer opgestaan en de spullen weer aan/op de fietsgebonden op stap en langs de rivier Alme gereden, mooi pad en je kon niet verdwalen want er liep maar één weg langs het water. Na nog een paar stevige klimmen kwam er een lange afdaling naar het Möhnedal. Dat is ook wel eens lekker, maar je bent in een ogenblik beneden. Langs de rivier de Möhne naar de Möhnesee waar ik onder de stad Soest op de camping ben beland, ben niet in de stad Soest zelf geweest, had wel even genoeg steden en gebouwen gezien. In de nacht viel er nog even flink wat regen, maar in de tent was het geen probleem, alles bleef goed droog.

Vrijdag 31 augustus 2012
Deze dag begon met regen zodat ik alles maar nat heb ingepakt, om toch maar te vertrekken, want wachten in de regen had ik ook geen zin in. Later op de dag werd het droog en mooi fietsweer. Ik ben onder aan de Sorpesee maar de camping opgezocht zodat ik daar de was nog kon doen, morgen maar weer verder als het weer tenminste wat beter wordt. Toch nog steeds plezier in het fietsen met alles wat daarbij hoort.

Zaterdag 1 september 2012
Nog steeds regen, maar zover ik er verstand van heb kon ik aan de lucht zien dat het zou opklaren,en dat was ook nog het geval. Ook vandaag het nodige klimwerk gehad maar het gaat steeds beter en de weg vinden in het bos wordt ook steeds beter. Van onder aan de Sorpesee naar onder aan de Biggesee dus het was allemaal water vandaag, maar gelukkig bleef het van bovenaf droog en was het weer een mooie fietsdag. Morgen weer verder.

Zondag 2 september 2012
Koud weer vandaag, dat had ik nog niet eerder mee gemaakt, maar je fietst je wel warm. Het was ook niet erg zonnig dus even flink doortrappen. Weer de nodige bospaden welke soms vol water staan en je goed moet opletten dat je niet omvalt met het hele circus. Ging nog even de Am Hübende Berg 2 keer op omdat de weg niet juist stond aangeven dacht ik, maar dat was een kleine misrekening. Onderweg nog div. mensen gesproken en bootschappen gedaan, want je moet wel op je zelf passen, als je niet nar de bakker gaat heb je geen brood is mijn motto. Op een camping gestaan bij Rösrath ca 20km voor Keulen.

Maandag 3 september 2012
Je kunt merken aan de wegen dat je meer richting Nederland komt de paden worden al beter. Vanaf de camping naar de Rijn waar ik in Zündorf met de pont ben overgevaren. Mooi fietspad langs de Rijn tot in Rodenkirchen, ben niet verder Keulen in geweest,nog even en paar stukken keienweg om het af te leren. Bij Lendersdorf op een mooi fietspad langs de Rur, even voorbij Dúren op een mooie camping bij Echtz beland, deze camping had ik het jaar daarvoor ook al gehad, samen met hans in 2011 toen we naar Rome zijn gefietst. Hier kon je ook nog lekker eten in het restaurant 3 gangen voor nog geen 10 euro met koffie en een groot glas bier erbij.

Dinsdag 4 september 2012
Vanmorgen was alles nog nat vanwege de dauw en het droogt ook niet voor 10 uur, dus dan maar nat in pakken. Nog even een bak koffie bij het restaurant en weer op de fiets verder langs de Rur, ben de Rur gevolgd tot in Nederland waar hij dan Roer heet maar het water is het zelfde. Ik ben bij Vlodrop Nederland binnen gereden, ook geen controle meer en voordat je het weet zijn het weer de Hollanders die je tegen komt. Dwars door Roermond gefietst op de markt even nog koffie gedaan en daarna verder richting Duitse grens. Kwam een mooie camping tegen bij Swalmen in de bossen en ben daar maar blijven staan. Dit was weer de eerste camping in Nederland na zoveel weken, eigen potje gekookt en de was gedaan, de waspoeder was hier gratis bij, want dat was wel eens een probleem onderweg. Miste wel de bakkers in Nederland voor de koffie ’s morgens.

Woensdag 5 september 2012
Magdeburg, de 'Grüne Zitadelle'Vanmorgen nog even een stukje Duitsland gefietst vlak langs een bosrand wat vroeger een sluiproute was voor de smokkelaars volgens de bordjes onderweg. In Steijl met de pont de Maas over deze gevolgd tot in Venlo daar ben ik weer richting de grens gegaan over zandwegen, later op de dag ben ik weer naar de Maas getrokken waar ik in Afferden met de pont de Maas weer ben overgevaren. Via Oploo door de bossen gefietst, kwam daar om 1 minuut over 5 uur bij een camping aan, en kon daar niet meer staan omdat de receptie 5 uur dicht was gegaan en de beheerder niets kon doen, daar dit landelijk werd geregeld, nou dat was de eerste keer dat ik niet terecht kon op een camping. Ben nog een paar kilometers verder gereden en kwam bij een prachtige mooie kleine camping terecht, waar ik ook nog hartelijk werd ontvangen door de eigenaar, zo kan het dus ook. Dit was vlak voor Wilbertoord.

Donderdag 6 september 2012
Vanmorgen weer vrolijk op de fiets gestapt met al zij bepakking er op en aan, had wel het idee dat er wat ruimte in het achter wiel kwam omdat het wat begon te slingeren op de slechte wegen merk je dat niet omdat je dan denkt dat het aan de weg licht, maar nu op een mooi stuk weg merkte ik het op dat het wiel toch wat problemen had. Maar ik ben toch maar doorgereden want ik had daar ook geen goed gereedschap voor om het zelf te herstellen. Nog een paar keer met de pont de Maas over, ja ze houden je wel bezig de pontjes. Onderweg kreeg ik bericht van Alice bericht dat ze mij zouden opzoeken op de camping waar ik vanavond zou staan, na even overleg is dat een camping geworden bij Oosterhout aan de Waal. Achteraf moest ik er nog even flink tegen aan om daar een beetje op tijd te wezen. In Zaltbommel over de Waal, daarna langs de Waal gefietst, in Ewijk weer over de Waal en aan de andere kant van de Waal weer doorgereden tot in Oosterhout. Was net bezig de tent aan het opzetten toen Leon / Alice / Co en Susan aankwamen, ik was blij verrast. Nadat alles stond heeft Leon en Co zoveel mogelijk de ruimte uit het achterwiel weggehaald, maar het juiste gereedschap was niet voorhanden. ’s Avond nog wezen uit eten in Oosterhout vlak bij de camping en kon ik wat verhalen aan hen kwijt.

Vrijdag 7 september 2012
Vanaf de camping langs de Waal tot in Doorneburg daar met de pont het Pannerden kanaal over, bij Westervoort langs de IJssel, dwars door Doesburg en bij Bronkhorts weer met de pont over de IJssel, een prachtig slingerend fietspad. Langs Zutphen en Deventer, onderweg nog even eten en drinken. Even voorbij Terwolde een camping aan de IJssel gevonden, was wel weer genoeg voor vandaag vond ik. Dit was een grote camping met veel vaste staanplaatsen, maar voor een klein tentje is altijd plaats, volgens de beheerder, en dat was ook zo.

Zaterdag 8 september 2012
Vandaag vroeg op want ik wou nog even langs een fietsenmaker, deze vond ik na ca 15km in Hattem, daar heeft de fietsenmaker het wiel er uitgehaald en wat bleek het lagerhuis was compleet uitgesleten en hij kon niets anders doen om het zo goedmogelijk weer vast en recht te zetten, hij was eerst verbaast hoe dit mogelijk was, maar toen ik hem vertelde waar ik vandaan kwam snapte hij het wel, hij rade mij aan om maar niet te hard te gaan en de achterrem maar los te zetten, omdat die anders tegen de velg aanliep. Hij vond de rest van de fiets er nog prima uitzien, en na mijn verhaal te hebben aangehoord over het wel en wee wat ik beleefd had, hoefde ik hem ook nog niets te betalen voor zijn werkzaamheden en goede raad. Dat is nog eens service van de bovenste plank daar in Hatten bij de fietsenmaker Veldkamp. Dus toen maar weer verder, in Hattem gelijk met de pont over naar de andere kant van de IJssel. Langs Zwolle door via de polderwegen naar Genemuiden waar je met de pont moest oversteken richting Zwartsluis door het natuurgebied De Weerribben Via Ossenzijl richting Lemmer, nou dan ben je al weer in Friesland en het was dat mag ook wel want zowel de fiets als ik zelf beginnen naar het eind te verlangen. In de bossen bij Oudemirdum de laatste keer mij tent opgezet en eten gekookt bij de tent. Ik had onze buurvrouw/man gebeld of die een bos bloemen wou kopen voor de verjaardag van Trees zodat ik die dan zondag kon overhandigen.

Zondag 9 september 2012
Baksteengotiek in TangermündeHet was nog allemaal nat van de dauw, maar toch maar redelijk vroeg weggegaan want ik wou niet te laat thuis zijn. De fietsroute ging via Staveren / Hindelopen / Workum / Bolsward en Sneek, dus dat was niet rechtstreeks de kortste weg naar huis. In Hindelopen nog om de koffie geweest en in Bolsward nog een broodje gegeten en ben toen via Sneek naar Jirnsum gereden, waar ik ook gestart was met de Hanzefietsroute. Vandaar weer naar Nij – Altoenae waar ik de bos bloemen eerst nog even bij de buren moest halen, en om ca 14.00 uur stapte ik de woonkamer weer binnen, trees was blij verrast zij had mij rond 16.00 uur pas verwacht. Udo en Janneke waren er ook nog met de kinderen voor de verjaardag van trees en kon ik die dus ook nog mooi ontmoeten. De zaken voor zover het ging uitgepakt om te drogen en zelf even lekker onder de douche gestaan, en weer even gewone kleren aangetrokken. Later die dag kwamen er nog meer familieleden en buren op bezoek voor de verjaardag en werd het ook nog erg mooi weer.

Conclusie
Het was een mooie fietsroute met heel veel soorten van wegen en gebieden, ook echt nog woeste gebieden die er nog zo bij liggen, ook merk je dan hoe klein Nederland is als je dagen in Duitsland fietst. 37 dagen je tentje opzetten en ’s morgens weer opbreken, 2 rustdagen waar je dan dat niet hoeft te doen, maar ik heb het met plezier gedaan. Ook de ontmoetingen met de mensen ter plaatse die je aanspraken, en alles eigenlijk wouden weten, sommige zijn zelfs een halve dag mee gefietst vond ik ook prachtig en leerzaam. Ook als je wat vroeg in de winkel en of de weg dan waren ze altijd hartelijk en ze gaven je vaak een hand en wensten je dan goede vaart verder.
Ja, deze fietsroute is er weer één die je bij kan schrijven in je herinneringen.