Hanzefietsroute 1: van Zaltbommel naar Lübeck, editie 2020

omslag Hanzefietsroute deel 1Dit eerste deel gaat van Zaltbommel naar Lübeck via een groot aantal Hanzesteden in Nederland en Noord-Duitsland. De route is 1000 km lang en gaat door een groot aantal mooie natuurgebieden.  

Ieder deel van de Hanzefietsroute is een op zichzelf staande route. De delen vormen aan elkaar gekoppeld een lange rondrit van ruim 3000 km door Nederland en Duitsland, die op ieder willekeurig punt begonnen of beëindigd kan worden. De route is rechtsom beschreven maar kan met behulp van wat creativiteit en de beschikbare GPS-tracks ook andersom gereden worden.

De Hanzesteden in dit deel zijn Zaltbommel, Tiel, Nijmegen, Arnhem, Huissen, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen, Stavoren, Hindeloopen, Bolsward, Groningen, Bremen, Stade, Buxtehude, Lüneburg, Lübeck.

Het Nederlandse deel van de route leidt o.a. door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland, over de Drentse Hondsrug en door het prachtige Groningse Westerwolde en de vesting Bourtange.
 
Markt van BremenIn Duitsland gaat de fietsroute o.a. door het natuurpark Wildeshauser Geest met daarin het Urwald Baumweg, door het Altes Land langs de Elbe, over de noordelijke Lüneburger Heide, door het natuurpark Lauenburgische Seen en langs de fraaie rivier de Wakenitz naar hartje Lübeck.

De in deze fietsgids beschreven route is met iedere fiets die over 5 of meer versnellingen beschikt goed te doen. De route loopt nagenoeg geheel door vlak gebied met uitzondering van een enkele heuveltje op de Lüneburger Heide. De fietsroute is hierdoor geschikt voor iedereen, want nergens komt het boven de 150 meter uit.

De reden dat Lübeck is gekozen als eindpunt is gelegen in het feit dat de Hanzefietsroute te lang was om in één deel uit te geven en Lübeck mooi centraal aan de Oostzee ligt. Daarnaast is Lübeck/Travemünde een goede havenplaats voor wie naar noordelijker of oostelijker gelegen landen wil met de boot. Wie de route wil inkorten via de Weser- of Elberadweg kan volstaan met dit deel en deel 3. Ook de treinverbinding vanuit Lübeck naar Amsterdam is goed en de fietsen kunnen gewoon in dezelfde trein worden meegenomen.

Nieuw in de laatste uitgave: Een alternatief vanuit Zwolle over Hasselt, een rondje door Groningen, een inkorting Hamburg - Lübeck en een Overnachtingslijst achterin.