Nieuwe fietsroute van Enschede naar Hamelen
Auteur: Kees Swart

 

Er is een nieuwe fietsroute door Duitsland in de maak bij Recreatief Fietsen. Vanaf Enschede oostwaarts, dwars door het Teutoburgerwoud en het Wesergebergte, waar bossen, heuvels, vakwerkhuizen en kuuroorden elkaar in een hoog tempo afwisselen. Ook de campingdichtheid is hier groter dan langs Duitse fietsroutes gebruikelijk is. 

Deze route is goed te gebruiken als aanloopje voor een langere tocht naar het oosten, een rondje van een week of alleen een weekendtocht. Terugreizen per trein gaat hier heel makkelijk. Tot Bielefeld rijdt er elk uur een rechtstreekse trein naar Hengelo. 

Het eindpunt is voorlopig bij Hamelen, waar de route aansluit op de Weser Radweg. Ook kun je hier via de Hanzefietsroute (tegen de beschreven richting in) naar Berlijn fietsen. Bij Detmold is er ook een aansluiting op de R1 (die naar de Harz en verder naar Berlijn en Polen loopt) en de Hanzefietsroute (die hiervandaan naar het Sauerland en verder naar Keulen en het zuiden van Nederland gaat). 

Deze fietsroute is nog lang niet af en zal in de toekomst voorbij Hamelen verder naar het oosten gaan. Er is nu ook nog geen gids van, maar wel een bètaversie van meer dan 20 pagina’s met printbare kaartjes en routebeschrijving en hier te downloaden.

Gps-tracks zijn hier te downloaden:

Losse gpx-bestanden voor niet-Garmin apparaten: hier

Samengesteld gdb-bestand voor Garmin apparaten: hier

Beeld van steenhouwer in Bad Bentheim

Boomstammenstapel langs Alter Pyrmonter Weg

gevel in Lemgo