Geschiedenis stichting ReCreatief Fietsen

Omslag van de eerste fietsgids in 1988De stichting ReCreatief Fietsen wil door het ontwerpen en publiceren van fietsgidsen mensen enthousiast maken voor het recreatief fietsen, niet alleen dicht bij huis, maar ook wat verder weg. De doelgroep is iedereen die van fietsen houdt en al fietsend de omgeving beter wil leren kennen en zo meer van het landschap wil genieten. De stichting is volledig autonoom, heeft geen winstoogmerk, geen leden, donateurs of sponsors (lees reclame), en is opgericht in 1999. De in 2016 overleden oprichter Michaël Wannet begon overigens al in 1986 met het beschrijven van fietsroutes (allereerst voor de werkgroep 'Doorfietsen' van de ENFB, de huidige Fietsersbond, later voor fietsgidsen voor boekhandels en uitgevers). Het feitelijke bestuur van de stichting opereert als een collectief dat bestaat uit de actief betrokken medewerkers.

Rondritten vanuit één plaats
‘Fietsen vanuit…’ was de grootste serie routeboekjes van ReCreatief Fietsen. In elk boekje werden acht tot elf rondritten beschreven die in het centrum van een plaats begonnen (en eindigden). In de inleiding van het boekje was een historische schets van de betreffende plaats opgenomen en een bespreking van de omgeving met aandacht voor landschap en natuur. Aan elke route ging een eigen kaartje vooraf en een korte inleiding, waarin een typering van de route werd gegeven. De gemiddelde lengte van een route lag rond de 45 kilometer. Vaak hadden de routes een korte en een langere variant, zodat men naar believen kon inkorten of verlengen.

Diverse omslagen door de jaren heen.De volgende fietsgidsen zijn destijds gemaakt en verschenen in de boekhandel (enkele ook in het Duits):

• Fietsen vanuit Alkmaar
• Fietsen vanuit Amsterdam
• Fietsen vanuit Arnhem
• Fietsen vanuit Alphen a/d Rijn
• Fietsen vanuit Breda

• Fietsen vanuit Castricum
• Fietsen vanuit Den Haag
• Fietsen vanuit Deventer
• Fietsen vanuit Ede
• Fietsen vanuit Eindhoven
• Fietsen vanuit Gouda
• Fietsen vanuit Haarlem
• Fietsen vanuit Heemstede
• Fietsen vanuit ’s-Hertogenbosch
Fietsen vanuit Hillegom

• Fietsen vanuit Katwijk

• Fietsen vanuit Leiden
• Fietsen vanuit Leiderdorp
• Fietsen vanuit Lisse

• Fietsen vanuit Nijmegen
• Fietsen vanuit Noordwijk
• Fietsen vanuit Noordwijkerhout
• Fietsen vanuit Sassenheim
• Fietsen vanuit Tilburg
• Fietsen vanuit Voorhout
• Fietsen vanuit Warmond
• Fietsen vanuit Woerden
• Fietsen vanuit Zandvoort
• Fietsen vanuit Zutphen
• Fietsen vanuit Zwolle

Voor de vakantiefietser heeft ReCreFietsen langs bollenvelden en - schuren.atief Fietsen twee thematische routeboekjes ontwikkeld die bedoeld waren voor een korte fietsvakantie in Nederland:
•  Fietsen langs Hunebedden
•  Fietsen rond het Groene Hart
Beide routes waren ongeveer 300 kilometer lang. In de gidsen werd uitvoerig stilgestaan bij het thema van de route en werd ruim aandacht besteed aan het landschap waar de route doorheen voerde. Fietsen langs Hunebedden deed alle 53 hunebedden aan die er nog zijn in Nederland. Elk hunebed werd apart beschreven. Fietsen rond het Groene Hart, een rondrit die de grenzen van het Groene Hart verkende in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland.


Ontdek Europa op de fiets ...
Omdat de doelstelling 'mensen op de fiets krijgen vanuit de eigen woonplaats' ruimschoots was bereikt, en er een heel netwerk van knooppunten werd uitgerold in Nederland, werd de serie opgeheven. De horizon van de stichting werd verruimd naar fietsroutes in Europa. Het liefst naar fietsroutes waarvan begin- en eindpunt met openbaar vervoer zijn te bereiken.


Voor wie buiten de Nederlandse landsgrenzen wil fietsen is er in de eerste plaats de al uit 1997 daterende Hanzefietsroute: een route van ruim 3000 kilometer in drie delen. Hanzesteden in Nederland en Duitsland vormen de leidraad maar de natuur is zeker niet onderbelicht. Begin- en eindpunt van de route is Zaltbommel.

Daarbij kwam in 2010 de routegids Fietsen langs het Canal du Midi en het Canal de Garonne: ongeveer 525 kilometer van Sète aan de Middellandse Zee tot Bordeaux, gevolgd door Fietsen in Bourgondië, een rondrit van 800 km langs kanalen en door wijngaarden, met startplaatsen in Dijon, Auxerre en Mâcon. 

De volgende gids was Fietsen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, een route van 1050 km door het gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het westfront lag. Resten van dit front zijn op tal van plaatsen nog steeds zichtbaar. Het beginpunt ligt in Nieuwpoort België en het eindpunt in het Zwitserse Bazel met daartussen een grote verscheidenheid aan landschapstypen, bezienswaardigheden en mooie steden.

In 2014 verscheen Fietsen door Zwitserland, een rondrit van 1000 km, met startplaatsen in Basel en Genève. Deze route voert door de groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden, over de Alpen via de indrukwekkende Oberalppass en Furkapass en langs het Meer van Genève met haar mondaine steden en mediterrane charme. En tot slot door de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes.

In 2015 kwam deel 1 van Fietsen rond Het Kanaal erbij; een tweedelige fietsgids bedoeld voor iedereen die een stuk langs of rond Het Kanaal wil fietsen. De route verbindt alle veerhavens aan de Engelse en Franse Kanaalkust. Zo kan een groot of klein rondje rond Het Kanaal gereden worden. Deel 1, waarin het Engelse deel van de route wordt beschreven, begint in Dover en eindigt na 700 km in Plymouth, waar veerboten naar het Franse Roscoff varen. Dover is per boot goed bereikbaar vanuit Duinkerke of Calais. Voor degenen die liever van Hoek van Holland naar Harwich varen, is een 250 km lange route van Harwich naar de Kanaalkust beschreven. De route verkent het Zuid-Engelse kustlandschap met z'n krijtrotsen, indrukwekkende kastelen en pittoreske steden en dorpen. Deel 2 langs de Franse westkust is in 2016 verschenen en bestrijkt liefst 1500 km!

In 2017 verscheen Fietsen over de ViaRhôna, van Genève naar de Middellandse Zee. Deze ruim 800 km lange fietsroute volgt de Rhône van Genève tot de monding in de Middellandse Zee. In Genève sluit de route aan op Fietsen door Zwitserland, waarin het Zwitserse deel van de Rhône al is opgenomen. Vanaf Arles, de stad van Vincent van Gogh, zorgt een 100 km lange route langs het Canal de Rhône à Sète  voor de verbinding met Fietsen langs het Canal du Midi.

In 2022 volgde Fietsen naar Berlijn, een 740 km lange autoluwe route vanaf Enschede of Coevorden naar Berlijn; door het Teutoburgerwoud en via Hamelen, Braunschweig en Brandenburg. Circa 300 km is autovrij en 90 km is overhard, maar wel berijdbaar met bepakte fietsen zonder vering. Hoewel campings in Duitsland niet zo dik zijn gezaaid, is deze route zo uitgestippeld dat fietsers die graag in hun tent slapen, uit wel 40 kampeergelegenheden kunnen kiezen zonder om te hoeven rijden.


Diverse oude omslagen van de serie Fietsen vanuit ..."
Oude omslagen uit de serie "Fietsen vanuit ... "

Uiterlijk en kwaliteit
Alle routes die ReCreatief Fietsen publiceert, zijn beschreven routes. De routebeschrijvingen zijn bondig. De boekjes zijn ruim geïllustreerd met eigen foto’s, ook de routekaartjes zijn van eigen hand en van hoge kwaliteit. Behalve de routetekst staat in de gids ook allerlei praktische informatie over bezienswaardigheden onderweg, overnachtingsmogelijkheden, hoe er te komen, kaarten en GPS, natuur, nuttige (internet)adressen, hoogteprofielen etc.

De boekjes zijn 130 x 210 mm, gebonden met een praktische spiraalband en passen in iedere stuurtas. Bij elke nieuwe herdruk worden de routes gecontroleerd en wordt ingespeeld op veranderde verkeerssituaties. Door in kleine oplages te drukken blijven de routes up-to-date. Van alle fietsgidsen is een GPS-track gratis te downloaden. 
 

Omslagen recreatief fietsen 2015Omslagen uit de serie "Ontdek Europa op de fiets ..."