Fietsen over de ViaRhôna


Fietsen langs de Rhône
van Genève naar de Middellandse Zee 
ISBN 978-90-77056-37-0 | editie 2022
prijs € 21,50 |  168 pagina's | geheel in kleur | met ringband
Auteur: Luc Oteman

Deze 700 km lange fietsroute volgt de Rhône van Genève tot de monding in de Middellandse Zee. In Genève sluit de route aan op Fietsen door Zwitserland, waarin het Zwitserse deel van de Rhône al is opgenomen. Momenteel is ruim 450 km van de totale route aangelegd en bewegwijzerd en loopt over voies vertes en kleine wegen. Het resterende deel is in 2017 volledig bewegwijzerd, maar voert deels over een provisorisch tracé. In de fietsgids wordt op een paar plaatsen van het officiële tracé afgeweken. De voltooiing van de ViaRhôna zal nog enige jaren vergen.

Van Genève tot Lyon wringt de Rhône zich tussen de uitlopers van de Alpen en het zuidelijk deel van het Juramassief. De rivier wordt hier omgeven door imposante bergcoulissen, waar op terrassen vele wijngaarden de druiven leveren voor de wijnen van de Savoie en de Bugey. Historische stadjes als Seyssel en Belley worden gepasseerd. Dit noordelijk deel van de route voert over enkele van de mooiste voies vertes, maar is door het heuvelachtige karakter vooral geschikt voor geoefende fietsers. Vervolgens gaat het probleemloos over fietspaden langs de kades dwars door Lyon, de derde stad van Frankrijk en de plaats waar de Saône zich bij de Rhône voegt.Ten zuiden van Lyon is de route vlakker en passeert historische steden als Vienne, Tournon-sur-Rhône en Valence. De wijngaarden van de Côtes du Rhône vergezellen de rivier. Op de grens van de departementen Ardèche en Drôme vervolgt de rivier haar zuidelijke koers langs bekende plaatsen als Montélimar, Pont-St.-Esprit en Orange naar Avignon. Bij Arles ten slotte begint de brede delta van het indrukwekkende natuurgebied de Camargue en kan gekozen worden om de Grand Rhône te volgen tot Port-St. Louis-du-Rhône of de Petit Rhône via Aigues-Mortes naar Le Grau-du-Roi en verder naar Sète. 

Langs de route bieden de grote steden Genève, Lyon, Valence en Avignon aansluiting op de TGV. Op talloze andere treinstations bieden de regionale treinen van de TER de mogelijkheid om stukken over te slaan met gratis fietsmeename.

Vooral in het zuiden is de aanleg van de fietspaden nog niet helemaal voltooid, daarom is ook de tweede editie uit 2018 in zekere zin nog een voorlopige editie. Deze beschrijft de route van Genève tot de Middellandse Zee bij Port St. Louis inclusief een alternatief van Arles naar Sète. Wie de 1e druk uit 2017 heeft vindt dit alternatief in het menu linksboven als printbare PDF. In 2022 verschijnt de derde editie et enkele kleine wijzigingen.

Hier vind je de geoptimaliseerde GPS track van Fietsen over de ViaRhôna 

        Hier vind je een foto impressie van de ViaRhôna van Genève tot Vienne gemaakt in 2015

       Hier vind je een foto impressie van de ViaRhôna van Vienne tot aan de Middellandse Zee uit 2016

    

Een blik op de binnenkant van de gids

 

Fietsen over de ViaRhôna, 'Himalaya' hangbrug over de Rhône bij Rochemaure